fbpx

Indul a tavasz, az állomány! A repcenemesítés idei trendjei

Írta: - 2024 május 03. -Hirdetés

A repcetermesztés hosszú ideje fontos szerepet tölt be a mezőgazdaságban, és az idei évben is kiemelkedő jelentőségű megoldásokat kínál a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok terén. Számos előnye van, amelyek a környezetvédelmi, gazdasági és társadalmi szempontokat is figyelembe veszik. De hogy mik is ezek pontosan, melyek a legújabb nemesítési eljárások, arról Sík Imrével, az RAGT Vetőmag Kft. country managerével beszélgettünk.

Sík Imre

Miért tartja fontosnak a repcetermesztést a mezőgazdasági szektorban? Milyen előnyei vannak a gazdák számára?

A repce jól illeszthető a vetésforgóba. A gépi munkák idejét jobban el tudjuk időben osztani, ami a betakarításnál különösen fontossá válhat. Korai árbevétele és a talajra gyakorolt pozitív hatásai révén fontos szerepet tölt be a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatokban. Emellett a repcemag sokoldalú felhasználási lehetőségei miatt jelentős piaci kereslet mutatkozik iránta, ami stabil jövedelemforrást biztosít a termelőknek.

repce gyökérzet
Más erényei mellett kedvező a repce termőtalajra gyakorolt pozitív hatása

Az elmúlt évek környezeti és szabályozási változásai azonban sajnos nem segítették ezt a tendenciát…

Így van, az őszi csapadék hiánya, a vegyszerkivonás, de a műtrágyák piacán bekövetkezett áremelkedés is negatívan hatott a repcetermesztésre az utóbbi évben. Az ország különböző részein most nagyon változatos a helyzete az őszi káposztarepce állományoknak. Hazánk nyugati részén többnyire a túlzott csapadék, míg a dél-keleti megyékben a rágcsáló és a csapadékhiány okozott komoly problémát.

Tavaly tovább csökkent a repce betakarított területe is, az előző évitől 7,6 százalékkal elmaradva, 189 ezer hektárra szűkült. Annak ellenére, hogy területi visszaesés tapasztalható, az RAGT-nél büszkén állíthatjuk, hogy nemcsak területi részesedésünkben, hanem eladott zsákszámainkban is jelentős növekedést értünk el. A magas minőségű vetőmagjaink és tapasztalt, nagy szakértelemmel rendelkező kollégáink összehangolt munkájának köszönhetően más megközelítéseken, más szemléleten keresztül is hatékonyan támogatjuk partnereinket.

Az előnyök mellett azonban fontos megemlíteni az innováció és a technológia szerepét a repcetermesztés fejlődésében.

Egyre több mezőgazdasági vállalkozás és kutatócsoport fektet jelentős erőforrásokat olyan új technológiákba és módszerekbe, amelyek optimalizálják a repcetermesztés hatékonyságát és fenntarthatóságát. A mezőgazdaságban a szélsőségek leküzdése kulcsfontosságú feladat.

A RAGT modern őszi káposztarepce hibridjei olyan genetikai tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy a környezeti változásokhoz a lehető legjobban alkalmazkodjanak, és stabil terméshez vezessenek. A legkiemelkedőbb eredmények és a legbiztonságosabb terméshozamok azokon a területeken érhetők el, ahol az innovatív Secure Install® és Gene Care® technológiák kerülnek alkalmazásra. Ezek a technológiák a RAGT nemesítői által éveken át kidolgozott és tesztelt fejlesztések eredményei. A Secure Install® jelöléssel ellátott repcék a tél beállta előtt akár +12%-kal több biomasszát tudnak előállítani, továbbá a jobb őszi fejlődési erélyüknek köszönhetően akár 3,5%-kal nagyobb hozamra is képesek. A GeneCare technológiával ellátott hibridek pedig kiváló betegség-ellenállósággal rendelkeznek, stabilan termeszthetők széles környezeti adottságok mellett, mindezt kiváló terméspotenciál mellett.

Milyen fajtákat ajánlana a gazdáknak?

A RAGT portfóliója nagyon erős. Az RGT Cadran, de az RGT Paradizze is már az előbb említett új fejlesztéssel ellátott hibridjeink. Az elmúlt év tapasztalatai alapján már most hatalmas az érdeklődés az RGT Blackmoon hibridünkre. Bár a kedvencem továbbra is a Cadran és a hosszabb tenyészidejű Gazzetta, valószínűleg ebben a szezonban a Blackmoon lesz a legkeresettebb hibridünk. Nem meglepő, hiszen kiemelkedő eredményeket és csodálatos állományt produkált, ami lenyűgözte a repcés gazdákat. Léh környékén 4,85 t/ha-os, Nagyhegyesen 4,51 t/ha-os terméseredményt ért el. A teljes tenyészidőszakban jelentős biomasszatömeget képez, amely erős, dús levelű megjelenést biztosít számára. A Gene Care® repce technológia révén kivételesen magas toleranciát képvisel a Tarlórépasárgaság-vírussal szemben, ezáltal átlagosan +4,2%-kal jobb terméseket eredményezve a többi hibridhez képest.

És mit tudnak tenni a gyökérgolyvás megbetegedésekkel szemben?

A gyökérgolyva bár a repce állomány egy általánosan elterjedt betegsége, szerencsére csak kis területet érint Magyarországon. Ezekre a területekre az RGT Kocazzt szoktuk ajánlani a gazdáknak. Ez a hibrid egyesíti a nagyon jó szemtermést, a verticilliummal szembeni kiváló ellenállóságot és a magas olajtartalmat egyaránt. A gyökérgolyva fertőzés esetén az RGT Kocazz 1 t/ha-nál több termést képes elérni egy érzékeny fajtához képest.