fbpx

Szomorú fordulat, lassan több szóját vetünk, mint repcét

Írta: Kohout Zoltán - 2024 október 19.

…pedig az ára és a piaci kilátásai egyre jobbak, miután Európa-szerte, Ukrajnában is csökken az előállítás. Sajnos, itthon 2005(!) óta nem volt olyan kicsi a vetésterület, mint idén. A gond a termeszthetőséggel van, de aki nem adja fel, és 2,7-3 tonna felett arat majd, az szépen kereshet vele itthon is.

2005 óta nem volt ilyen

Sok tekintetben fordul a kocka a repce és a szója összevetésében. Nem kizárt, hogy hamarosan a repcéért kell majd úgy kampányolni, mint a korábbi években a szójáért. Még a mondatok is hasonlók, ugyanis mindkét növénynél analóg, hogy az igényeltnél kevesebb kerül piacra, így az ára és a piaca is stabil. Ennek ellenére idén Magyarországon olyan keveset vetnek, amire 2004-2005 óta nem volt példa. A NAK minapi közlése szerint alig 128 ezer hektárnyi repcét terveztek elvetni idén a gazdaságok, de várhatóan ebből is csak 120 ezer hektárnyi betakarítható terület lesz – a KSH szerint ennyi volt ez 2005-ben is. A csúcs egyébként 6 éve, 2018-ban volt, amikor a 330 ezer hektárt is meghaladta a repce termőterülete. A repce és a szója termőterülete most közelít egymáshoz: az előbbié gyorsan csökken 120 ezer alá, az utóbbié egy ugrással 110 ezer fölé ment. A szója esetében még nyilván kilátástalan, megmarad-e ez a magas mérték, illetve folytatódik-e egy lassabb-gyorsabb növekedéssel.

Pedig van rá piac

A repce esetében azért szomorú a vetésterület gyors csökkenése, mert – szemben a gabonákkal, kukoricával, napraforgóval – keresleti piaca van. A nyári áremelkedése mögött is az állt, hogy a világpiacról kellett beszerezni az európai feldolgozók által igényelt mennyiséget. Vagyis nincs elég, mert igény az elmúlt években és most is van rá, és ez egyre inkább így lesz a jövőben, miután a repce alapanyagai számos (részben zöldítő) iparágban keresettek.

Igaz, a nyereségességhez ma már nem elég a 1,5-2 tonnás termés. Gazdaságok beszámolói alapján a repce 500 ezer forint alatti hektárköltséggel előállítható, amivel szemben most éppen 180 ezer feletti árat fizet a piac. Ez nemcsak 13%-kal drágább, mint tavaly ilyenkor, de kiszámítható nyereséget hoz 2,6-2,7 tonnától felfelé, és a mai hibridekkel a 3-4 tonnák elérhetők. Már kérdés, hogy 3 tonnát az elvileg kevésbé érzékeny napraforgóval is örömmel venne a magyar gazda.

Szűk kör fogja csinálni

A repce hátránya egyértelműen a termésbiztonság kockázatos volta. A kivont növényvédelmi szerek miatt a rovarok elleni védelem egyre nehezebb. Az idei bundásbogár-invázióval szemben sok helyütt tehetetlenül álltak a termesztők. Az időjárás korábbi rendjének felborulása, a nyári hőség- és csapadék-extrémitások, az őszi vetés körüli kiszámíthatatlanság, az enyhe telek, a rágcsálókártétel mind tényező a repce térvesztésében.
A MezőHír úgy véli, a folyamat vége az lesz – amihez hasonló egyébként a kukoricánál is várható Fórián Zoltán pénzintézeti agrárszakértő szerint –, hogy egy szűkebb kör fog kis területen repcét termeszteni. Ott várhatóan nem is a jelenlegi 2,7-3, hanem 4 vagy afeletti tonnás termésátlagok lesznek a cél.