fbpx

A világ túlsó oldalán is bukja piacait az EU-s sertéshús

Írta: Kohout Zoltán - 2024 május 13.

2024 első negyedévében nehéz dolguk volt a régió európai sertéshús-beszállítóinak, mert az észak-amerikai konkurensek jelenléte erősebb Óceániában.

Az Egyesült Államokból és Kanadából származó szolgáltatók jelentős növekedést könyvelnek el a gazdaságilag erős óceániai régióban. Noha az a világrész nem a legfontosabb értékesítési terület az EU sertéshús-exportőrei számára, de Ausztrália tavaly azért mégiscsak a 9. helyet foglalta el a legfontosabb vásárlóik között mintegy 95 ezer tonna vágósúllyal. Reményt talán az Új-Zélanddal kötött EU-s szabadkereskedelmi megállapodás adhat. Az is kedvező hír, hogy – amint a Dán Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szövetség közli – szerint Ausztrália mintegy 41 ezer tonna friss és fagyasztott sertéshúst importált, ami 9400 tonnával, 30%-kal volt több, mint 2023 első negyedévében. Ez eddig azt jelenti, hogy az import a gyenge előző év után élénkülni látszik.

Horizont Média/archív

Csakhogy közben az USA piaci részesedése ugrásszerűen nő: ők profitáltak Ausztrália magasabb behozatali követelményeiből 2024 első negyedévében. Az idén eddig exportált 23 ezer tonna friss és fagyasztott sertéshús 16 800 tonnás, 272%-os(!) növekedésnek felel meg az előző év azonos időszakához képest. Kanada is sikeres volt, és 170%-kal 3900 tonnára növelte eladásait a térségben.

A dánok Ausztráliában egynegyedével kevesebb adtak el ott, a tavalyi felét is alig, az írek 56%-os csökkenést szenvedtek el, igaz, a németeknek sikerült export nélküli évek után most 100 tonnát kiszállítania. Új-Zéland vonatkozásában is visszaestek az európai exportőrök, kivéve a dánokat, akik 117%-kal, 887 tonnára növelték a sertéshússzállítást. Az észak-amerikaiak óceániai eladási sikerének fontos oka valószínűleg az, hogy ajánlati áraik versenyképesebbek voltak, többek között azért is, mert az európaiak számára drágább a szállítás, és a Vörös-tengeren áthaladó útvonalat már alig használják hajók.