Nem kell hozzá nagy terület, jól beilleszthető az AKG-s/AÖP-ös vetésforgóba, kisebb a termelési költsége, de jó ára jövedelembiztonságot ad. Most érdemes csak igazán sütőtök-termesztésbe fogni!
Mint tavaly részletes riportban bemutattuk, a sütőtök-termesztés nemcsak izgalmas, de jövedelmező is. Magyarországon igazán a szürke héjú, különösen a nagydobosi számít honosnak, finom, gazdag beltartalma révén egészségesebb is, mint a sárga héjú, így a Nyírségben évek óta azon fáradoztak, hogy hazai termesztését újra fellendítsék. A Filep László (nyitóképünkön!) és Filepné Pivoda Piroska nemesítők, illetve a nyírparasznyai önkormányzat kezdeményezése sikeres, ráadásul nemcsak a jövedelmezőség, hanem a társadalmi jólét előmozdítása szempontjából is. Sőt, most már a 2023-ban márkavédelemmel ellátott Téli parázs márkanevű sütőtök termesztésére és piacra juttatására is gazdákat, partnereket keresnek. Az új fajta alkalmas a kereskedelemben nem elérhető minőségi tisztított, konyhakész, ízgarantált termék előállítására. A fajta 2025. tavaszán került be az országos és az európai fajtanyilvántartásba, de a Téli parázs fogalom szellemi termékként is védett. Elsősorban olyan termelőket keresnek, akik járatosak a rövid ellátási láncon történő értékesítésben (piacozás, közösségi értékesítés, éttermek, konyhák, internetes értékesítés stb.) Az erre vállalkozóknak 0,5 – 2 hektár nagyságrendben javasolják a termesztést. Fémzárolt vetőmagot biztosítanak. A termeléstechnológia és a termés leválogatási szempontok megadásával, valamint országos marketingkampánnyal segítik a termelőket.
A sütőtök egyben jó üzlet is. Jól beilleszthető az AKG és AÖP előírások szerinti vetésforgóba. A töktermesztésnek más kertészeti kultúrákhoz viszonyítva alacsony a termelési költsége. A rövid ellátási láncon történő értékesítés, valamint a magas minőséghez kapcsolt kiemelt árazás ad jövedelembiztonságot.
Érdemes megnézni Kristóf Imre látványos videóját is, amit Nyírparasznyán készítettünk.