fbpx

Ahonnan Gubac, az idei győztes származik

Írta: Sándor Ildikó - 2024 szeptember 02.

Borbirtok kategória – Szeleshát Szőlőbirtok

Krajcsovszki László
Krajcsovszki László

Krajcsovszki László a családjával a Szekszárdi-dombság legdélebbi vonulatán, a Nyéki-hegy tetején, Szelesháton kezdett a szőlőtermesztésbe 2000-ben, majd évekkel később a borászatba. Közel húsz év alatt egyesítette a Szeles-hát dűlőt, mire a több mint 90 helyrajzi számú parcellából összeállt a mai 60 hektáros Szeleshát Szőlőbirtok. A déli kitettségű lejtő könnyen felmelegedik, levegője beékelődik a hűvösebb és az Alföld száraz meleg levegője közé, így jön létre az a széljárás, amiről a vidék és a birtok is kapta a nevét, és ami hozzájárul a helyi borok ízvilágához is.

A vetőmagszektorból érkező, alapvetően „kertészvénájú” tulajdonos és csapata szereti a növényeket, és ezt a szubmediterrán klímát kihasználva egzotikus kertet, egy fenntartható gazdaságot hozott létre, ahol rovarölő szert sosem használnak, a kémiai gyomirtást zömében mechanikaira cserélik. Az ültetvényüket erdő és mező veszi körül, ami menedéket nyújt a hasznos élő szervezeteknek, és mivel be sem kerítették, a vadaknak is szabad mozgásteret biztosítanak, mint ahogy a saját méhlegelőjükön is a biodiverzitást preferálják. Ezen a vörös agyaggal keveredett löszön terem az a zömében kékszőlő – merlot, kékfrankos és cabertnet franc –, amiből évente 200 000 palack kerül a hazai és külföldi borkedvelők asztalára.

Boraikat a legkorszerűbb technológiával felszerelt új feldolgozóüzemükben készítik, a vörösboraikat kis tölgyfahordókban érlelik legalább 6 hónapig, a reduktív fehérborokat és rosékat pedig hűthető acéltartályokban 2-3 hónapig, megtartva a szőlőfajta friss, gyümölcsös jegyeit. Tartva a tradíciókat, többek között olyan értékek kerülnek ki a borászatból, mint az idei Országos Borverseny Nagy Arany érmes és Legjobb vörösbora, a 2019-es évjáratú dűlőszelektált Gubac. Viszont lépést tartva a borfogyasztási trendekkel, a vörösbor hazájában is készítenek illatos, jó ivású fehérborokat, mint a királyleányka és a sauvignon blanc, hogy a fiatalabb generációt is ki tudják szolgálni.

A szőlőbirtok és a korszerűen felszerelt pince – a Szőke Gábor Miklós által tervezett arany oroszlánnal együtt – pár száz méterre helyezkedik el az M6-os autópályától, így könnyen megközelíthető, hogy utána a kilátás és az ízek el is varázsolhassák a betérő vendégeket.

Elindult az MLB közönségszavazása. A következő linken Ön is leadhatja szavazatát:
https://agrotrend.hu/magyarorszag-legszebb-birtoka-kozonsegszavazas/