fbpx

Minden és már a szója is drágul nálunk és a szomszédban

Írta: Kohout Zoltán - 2024 október 04.

Kedvező folyamatok érvényesülnek az értékesítésben Ukrajnában: minden főbb termény folyamatosan drágul. Itthon a takarmánykukorica 30, a takarmánybúza 20%-kal kap jobb árat, mint tavaly ilyenkor.

Jobban fizet

Itthon átlagosan 75,6 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával szeptember vége felé, ami 8%-kal jobb ár, mint tavaly olyankor. Az Agrárközgazdasági Intézet szerint a takarmánybúza tonnájáért 71 ezer forintot kínáltak, ami csaknem 20%-kal magasabb, mint tavaly. A takarmánykukorica ugyancsak jobban fizet, mint tavaly ilyenkor: 75 ezer forintos ára bő 30%-kal magasabb, mint tavaly. A magas olajsavtartalmú napraforgómagot 171 ezer forint feletti áron vették 10 napja, ami 27%-os emelkedés tavaly óta, a nagy olajtartalmú ára 158 ezer forint/tonna (ugyancsak +27%). Az ipari napraforgómag (magas olajsavas napraforgómaggal együtt) áfa és szállítási költség nélküli termelői ára átlagosan 163 ezer forint. A szójabab áfa és szállítási költség nélküli termelői ára 176 ezer forint tonnánként – ennek is jobb, 22%-kal magasabb volt az ára szeptember végén, mint tavaly ilyenkor.

árpa napraforgó szója
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

A szomszédban is minden drágul

Az APK-Inform hírügynökség szerint a héten Ukrajnában továbbra is aktívan drágul a takarmánykukorica, amit az aktív (export)kereslet és az elégtelen kínálat is dinamizál. Szeptember 27-én a takarmánykukorica keresleti ára leggyakrabban 72 ezer forintnyi hrinya körül alakult, és növekedésben van. Ugyancsak tovább emelkedik a takarmányárpa ára az ukrán exportpiacon, pedig – mint azt az Agrárágazat is megírta – a fő felvásárló, Kína lassítja az importja ütemét. Az odesszai kikötőkben a takarmányárpa keresleti ára 2-3 dollárral 165-175 dollárra nőtt, míg a dunai kikötők árai 1-2 dolláros emelkedéssel 168-176 dollárra nőttek. A múlt héten felgyorsult az áremelkedés a napraforgópiacon is, főleg a mezőgazdasági termelők korlátozott alapanyag-ellátása és a napraforgóolaj exportpiaci árának emelkedése miatt. Emiatt most lassul az eladás is, mert a termelők a még jobb árak reményében visszafogják az eladásokat. A feldolgozók 190 ezer forintnyi hrivnyát adnak a terményért. Némi árcsökkenés után a szója is beállt a dráguló alapanyagok sorába, és szeptember végére emelkedett a hüvelyesek ára. Ezt szintén az élénk érdeklődés és a vele szemben tapasztalható alacsony hozamok generálják. Emiatt ugyancsak lassult a belföldi értékesítés, amire válaszul sok feldolgozó a felvásárlási árak emelésére kényszerült, hogy kitöltse kapacitásait és kielégítse megrendeléseit. Szeptember végére a szójabab keresleti ára átlagosan 300-400 hrivnyával emelkedve elérte a 148-164 ezer forintnak megfelelő árat.