fbpx
565840

A talajtakarás minimumkövetelményei – NAK segédlet

Írta: Barna Ferenc - 2023 augusztus 04.

A KAP elvárásainak teljesíthetőségében nyújt segítséget a gazdáknak a talajtakarás és a gyomosodás témájában a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szemléletes kiadványával – olvashatjuk a szervezet honlapján.

Gyümölcsös
Ültetvény sorközeinek takarása spontán kialakuló növényzettel (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A KAP megújulása kapcsán egyik legfontosabb elem a talaj takarása

A talajélet serkentése a növényi gyökerek által, a vizek helyben történő visszatartásának elősegítése, valamint a szél és vízerózió elleni védekezés érdekében elsődleges szempont a talaj takarása.

A feltételesség kapcsán is alapelvárásként jelenik meg a szántóterületek, illetve ültetvények sorközeinek takarása többek között zöld növényzettel – ez lehet vetett, vagy spontán kialakuló –, mulccsal, szármaradványokkal. A feltételességben, vagy az AÖP-ben elszámolni kívánt parlag az idei évtől nem lehet csupasz, úgynevezett „fekete ugar”, hanem a talajt takarni szükséges.

A pihentetés idején, illetve az őszi-téli talajtakarás (szántón/ültetvényben) esetében is megengedett a spontán zöld növényi talajtakaró kialakítása, a terület adottságaihoz alkalmazkodó talajtakaró/zöldtrágya növények vetése. Fentiek okán az eddig megszokott „fekete” – gyomtalan – talajfelszínen különböző, akár „gyomnak tűnő” vegetáció alakulhat ki.

Ugyanezen probléma merülhet fel az újonnan bevezetett AÖP „Forgatás nélküli talajművelés” választható gyakorlatnál, az ÖKO gazdálkodást folytatók számára, valamint a talajkímélő művelésmódokat (no till, min till, …) követőknél.

A támogatások eredményes igénybevételéhez tisztázni szükséges:

  • Mi a gyom? Minden számunkra nem kívánatos növény, vagy csak az inváziós fajok, veszélyes gyomnövények?
  • Mikortól válik a talajtakarás gyomossá, azaz mi a számunkra nem kívánatos?
  • Hogyan válnak el a talajtakarás miatt spontán előjövő zöld borítottságot biztosító növények a gyomosodástól?
  • Hogyan kerülnek meghatározásra az ellenőrzési szempontok, mire szükséges figyelni a gazdálkodóknak?

Ezekre a kérdésekre ad választ a „Talajtakarás a minimumkövetelmények és a gyomosság tekintetében” című NAK kiadvány, mely a kamara honlapjáról letölthető. A segédlet szemléletes formában, képek segítségével ad pontos meghatározásokat, válaszokat a fenti kérdéskörökben.

Forrás: NAK