A talajoltó és szárbontó baktériumkészítményeket, mint mikrobiológiai készítményeket már több mint két évtizede alkalmazza a növénytermesztés a technológiában. Azóta több fejlesztés, tudásanyag és tapasztalat halmozódott fel a mikrobiológiai oltóanyagokat illetően.
Egyre jobban megismerjük a növények mikrobiológiai környezetét, annak működését. Az innovációk során precíziós szemlélettel tudjuk megközelíteni a növény igényeit, és figyelembe venni a talaj adottságait és a környezeti feltételeket. Nézzük először a mikrobiológiai készítmény fogalmát. A mikrobiológiai készítmények olyan termékek, amelyek mikroorganizmusokat (pl. baktériumokat, gombákat) tartalmaznak. Ezek a készítmények főként a növények tápanyagellátásának javítására és a talaj termékenységének növelésére szolgálnak. A mikrobiológiai készítmények használata környezetbarátabb megoldásokat kínál a gazdálkodásban, mivel csökkenthetik a szintetikus műtrágya és növényvédő szerek használatát (forrás: NAK).
A készítményekben hasznos, ún. PGPR (Plant Grow Promoting Rhizobacteria) növényi növekedést támogató baktériumtörzsek találhatók. Ezek a baktériumok a növények gyökerén, illetve közvetlen környezetében élnek, egyfajta szimbiózisban.

A növények igényeinek megfelelően szaporítják fel, illetve csalogatják, jelrendszereket működtetve a gyökérhez a különböző tulajdonsággal rendelkező törzseket. Például a virágzás előtt a növények foszforigénye megnövekedik. Ebben az időszakban a gyökérkörnyezetben megjelennek a foszfort szolgáltató baktériumtörzsek. Az adok-kapok kapcsolatban a baktériumtörzsek táplálékot, cukrot kapnak cserébe a gyökérváladék által, miközben foszfort biztosítanak a növénynek.
A PGPR baktériumok hatásai közé tartoznak az alábbiak:
• Tápanyag biztosítása, tápanyagfelvétel javítása: A baktériumok segítenek a talajban lévő tápanyagok felszabadításában, így könnyebben hozzáférhetnek a növények a szükséges tápanyagokhoz. A nitrogénkötő (diazotróf) baktériumok képesek a légköri nitrogéngázt (N2) a növény számára felvehető ammóniává (NH4+) redukálni, és azt a növény számára közvetlenül vagy közvetett módon átadni. A nitrogén szinte kimeríthetetlen forrása a légkör, melynek 78%-a nitrogéngáz (N2). A kötött káliumot és foszfort felvehető formára alakítják a mikrobák, emellett vasat, cinket és egyéb tápelemeket és vitaminokat is biztosítanak a növény számára.
• Növekedés serkentése: Egyes baktériumok növényi hormonokat termelnek, amelyek a gyökerek és hajtások növekedését és fejlődését segítik.
• Betegség-ellenállás növelése: A baktériumok támogatják a növényeket a különböző betegségek elleni védekezésben, növelve az ellenálló képességüket.
A káros gombák szaporodásának gátlását a sziderofor tulajdonsággal rendelkező baktériumok végzik. Így a fuzárium, szklerotínia és egyéb rettegett növénybetegségek megelőzésre kerülhetnek.
• Stresszhelyzetben enyhítik a kártételt: A PGPR baktériumok támogatják a növényeket a különböző környezeti stresszhelyzetekben. Így például az aszályos időszakokban vagy korai fagyok esetén, de a talajokban fellépő magas sótartalom esetén is fokozzák az ellenálló képességet, alkalmazkodást.
A talajoltásban alkalmazott baktériumkészítményeknek még fontos szerepe van a talajszerkezet építésében is. A talajszerkezet alapját a mikroaggregátumok képezik, melyek szervesanyag-törmeléket, szilikátokat, agyag- és iszaprészecskéket, talajbaktériumokat tartalmaznak. Ezeket a részeket baktériumok által termelt nyálkaszerű anyag (exopoliszacharid – EP) ragasztja össze, és finom gombafonalak fűzik eggyé. Az EP nemcsak a részecskék összeállását segíti, hanem nagy mennyiségű vizet képes felvenni és tárolni, segítve a növények vízellátásának kiegyenlítettebbé tételét. A talajoltó baktériumkészítményekben olyan törzsek vannak, amelyek képesek nagy mennyiségű nyálkaszerű anyagot termelni.
Az EP az aggregátumképzésben, a talaj vízmegtartó képességének javításában is szerepet játszik. Szárazságstressz esetén képes finoman beburkolni a mikrobákat, baktériumkolóniákat, megőrizve ezzel életképességüket.
A mikrobiológiai készítmények szerepe a növényi maradványok lebontásában
Az intenzív növénytermesztés igényli a tápanyagok gyors feltáródását, hogy a következő kultúra számára az biztosított legyen. Mivel a talajélet bizonyítottan elszegényedett és sérült a művelt talajokban, ezért fontos a növényi maradványok bontását mikrobiológiai tarlóbontó készítményekkel támogatni, illetve megindítani. Elsősorban celluláz-, xilanáz-, béta-glükozidáz-enzimeket termelő törzsek vannak a szárbontó készítményekben. Az elbomlott szármaradványokon a fuzárium már nem tud szaporodni. A publikációk szerint a fuzárium az egyik leghatékonyabb cellulózbontó, elterjedése komoly károkat okozhat. A mikrobiológiai tarlóbontó készítményekben lévő baktériumtörzsek között vannak olyan tulajdonsággal rendelkezők, amelyek képesek a patogén gombák szaporodását visszaszorítani (sziderofor tulajdonság). Többek között a fuzárium- és az Aspergillus, szklerotínia gombát is. Ezek a hatások jelentősen hozzájárulhatnak a növénytermesztés hatékonyságához és a termés színvonalának javításához.
A baktériumokat tartalmazó oltóanyagok mellett hiperparazita gomba, arbuszkuláris mikorrhiza gomba és újabban talajalga-alapú termékek is elérhetőek a hazai piacon. Több tekintetben különböznek a mezőgazdaságban használatos hagyományos inputanyagoktól (pl. műtrágya, kémiai növényvédő szer).
A talajmikrobiológiai termékek számunkra hasznos tevékenységeit, az ún. kumulatív (összegzett) hatásait a következőképpen csoportosítjuk:
1. felvehető tápelemek biztosítása (nitrogénkötés, ill. tápelem-mobilizálás),
2. biológiailag aktív szerves anyagok termelése (enzimek, vitaminok, hormonok, aminosavak stb.),
3. biokontroll (pl. szideroforok termelése),
4. talajszerkezet-építés,
5. növényi maradványok bontásának támogatása.

Végül pár jó tanács a mikrobiológiai készítmények felhasználásával kapcsolatban:
A mikrobiológiai készítmények élő szervezeteket (baktériumokat, gombákat, algákat) tartalmaznak, így a tárolás és a kijuttatás során is fontos ezt figyelembe venni. A felhasználásig feltétlenül tartsuk be a gyártó vagy forgalmazó utasításait. Figyeljünk a tárolási hőmérséklet betartására, és kerüljük a nagy hőingadozásokat. Napfényre ne tegyük ki a kannákat! Alkalmazás előtt mindig rázzuk jól fel a mikrobiológiai készítményt, és a megadott vízmennyiséggel hígítsuk.
Kijuttatása a talaj-előkészítéssel egy menetben, az ajánlott dózisban javasolt, ugyanis ekkor rögtön a talajba történő beforgatásra kerül a készítmény. A technológia pontos betartása hozzájárul a baktériumkészítmények hatékony működéséhez, és megtapasztaljuk az eredményeket. Így a magasabb és kiegyenlített termésátlagot, egészséges növényállományt, a talajszerkezet javulását és a stresszhelyzetek okozta károk csökkenését.
A Magyar Talajvédelmi Szövetség immár 9 éve tartó talajbaktériumokkal végzett, ellenőrzött vizsgálata is azt bizonyította, hogy a kezeletlen területekhez képest minden esetben magasabb termésátlag mutatkozott a mikrobiológiai termékkel kezelt parcellákon. A mikrobiális oltóanyagokkal kapcsolatos szakmai vagy gyakorlati tanácsok ügyében keressék bizalommal a Magyar Talajvédelmi Szövetség Tagjait!
www. talajbakterium.hu