fbpx

Támogatás: tovább erősítik a szója-, fehérjenövény-ágazatot

Írta: Kohout Zoltán - 2024 augusztus 28.

Országszerte nagy érdeklődés kíséri a szójával kapcsolatos szakmai rendezvényeket. Nem csoda, miután idén történelmi rekordon áll a vetésterület, és nagy lendületet kapott az önellátás iránti törekvés. Robog a Magyar Szója Egyesület road show-ja és a Karintia országjárása is.

Az európai és hazai fehérjenövény-függőség csökkentése, megszüntetése stratégiai cél, ezért tovább kell növelni a GMO-mentes fehérjenövények vetésterületét – jelentette ki az agárminiszter a Szója Roadshow első, újmohácsi állomásán, augusztus 27-én. Magyarországon a növénytermesztési ágazatok termeléshez kötött támogatása esetében 120 ezer hektárt meghaladó területen nyújtottak be igényt szemes fehérjenövény támogatásra, amelyből csaknem 112 ezer hektár szója. A táravezető komoly eredménynek nevezte, hogy 2023-as 58 ezer hektárhoz képest mára megduplázódott a vetésterület. Nagy István hangsúlyozta: az agrártárca célja az évi több százezer tonna import szójadara kiváltása, és GMO-mentes takarmánybázis létrehozása, ezért a termesztés fenntartható bővítése mellett a hazai feldolgozást is fejleszteni kell, amihez rendelkezésünkre állnak támogatáspolitikai eszközök. A szemes fehérjenövények esetében nyújtott, termeléshez kötött támogatási forma évi szűk 16 millió eurós keretösszegben továbbra is elérhető a gazdák számára az alaptámogatáson és az újraelosztó támogatáson felül.

szója
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Ami a feldolgozást illeti: év végén elkészül, és várhatóan a jövő év első felében már üzemel az UBM Baranya megyei, évi 120 ezer tonna kapacitású extrudálóüzeme. A miniszter az állam részéről is fontosnak nevezte az agrár-feldolgozóipar fejlesztését: két kiírás összesen 200 milliárd forint keretösszeggel hozzáférhető a kisebb és nagyobb léptékű fejlesztések támogatására – erről ebben a cikkünkben írtunk legutóbb.

A Magyar Szója roadshow-ja 29-én Hobolon folytatódik, ahol az összes fajta megtekinthető lesz, így ezen a helyszínen a többitől eltérően szántóföldi gyakorlati programmal készülnek a rendezők: a Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület vezetői. Aztán jön szeptember 3-án Kenderes, 5-én Onga, 10-én Hédervár, végül szeptember 12-én Bak.

Országjáró szakmai körúton van a Karintia Kft. is, amely évek óta nagy erőfeszítéseket tesz a hazai szójatermesztés kibontakoztatásáért. A sorozat augusztus 27-én indult Bicsérden, 28-án Tiszavasváriban, szeptember 3-án Rábakecölön, 4-én pedig Kabán folytatódik.