fbpx

Tejipar: az EU visszatámad Kína ellen a WTO-nál

Írta: Kohout Zoltán - 2024 október 02.

Miután Kína a sertéshús után a tejipari termékekkel is megzsarolta az Európai Uniót, az EU brüsszeli bizottsága viszontválaszként megtámadta a kínai lépést a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO).

Az Európai Bizottság hétfőn kifogást emelt a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) az uniós tejtermékekkel kapcsolatos kínai vizsgálat ellen. Ezt Kína azután indította, hogy az Európai Unió védő importvámokat vetett ki a kínai elektromos járművekre. (Azok ugyanis nagyrészt azért is olyan olcsók, mert a kínai állam jelentős összegekkel támogatja autóipara expanzióját.) Kína már akkor belengette, hogy mind az európai sertéshús bizonyos termékköreire, mind tejipari termékekre kiterjeszti az importkorlátozási célú védővámokat. Ez az első alkalom, hogy az Európai Unió nem várja be a konkrét intézkedéseket, hanem a vizsgálat kezdetekor így lép – emlékeztet a Reuters. Az EU azzal indokol, hogy Kína rövid időn belül kereskedelmi védelmi intézkedéseket kezdeményezett, megkérdőjelezhető állítások és elégtelen bizonyítékok alapján.

sertéshús tej
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kristóf Imre, Kohout Zoltán

A WTO-bizottságoknak általában több mint egy évbe telik, mire következtetésekre jutnak.

Kína augusztus 21-én indította el szubvencióellenes vizsgálatát, amely az uniós folyékony tejet, a 10% feletti zsírtartalmú tejszínt és a különféle sajtokat célozta meg.

Az EU júliusban ideiglenes vámokat vetett ki a Kínában gyártott elektromos járművekre, és az EU-tagok várhatóan hamarosan szavaznak a végső tarifákról , amelyek öt évig érvényesek.

A folyamatról számos cikkben az Agrárágazat is beszámolt: lásd írásainkat itt, illetve itt és itt!