fbpx

Lassú aknamentesítés, a világ legjobb termőföldje pusztul

Írta: Kohout Zoltán - 2024 július 16.

Higany, arzén, olaj és üzemanyag, rengeteg akna – ezt találják az ukránok azokon a termőterületeken, amiket elhagynak az orosz katonák Ukrajna keleti részén. A világ egyik legjobb minőségű növénytermesztő vidékén legalább 10 millió hektár pusztult el, lassan megy az aknamentesítés is.

A háború egyik fő kiváltó oka a kiváló minőségű kelet-ukrajnai termőföldek megszerzése volt. Miután az orosz villámháborús tervek meghiúsultak, az állóháború során hatalmas mértékben mentek tönkre termőterületek az orosz agresszió elmúlt bő két évében. Higany és arzén magas koncentrációban, aknák ezrei, olaj- és üzemanyag-beszivárgás, repeszdarabok, bombatölcsérek, letaposott termőréteg… Legalább 10 millió hektár aktív termőföld szennyeződött és/vagy vált termelésre alkalmatlanná Ukrajnában a háború miatt. Ennek elhárításáról nem érkeztek még hírek, vélhetően azért sem, mert az orosz háborús műveletek ma is folynak.

aknamentesítés Ukrajnában
Fotó: Murad Sezer / Reuters

Az ukránok által visszafoglalt kisebb övezetekben korábban több mint 171 ezer hektár mezőgazdasági területet mértek fel Ukrajnában, amelyen aknamentesítést kell végezni. Ukrajnában összesen 4,5-szer akkora területet aknásítottak, mint amekkora Svájc. Ahol nincs vegyi szennyeződés, újra elindulhat a növénytermesztés, a gépközlekedés. Egyelőre összesen 157 ezer hektárt már visszaadtak a gazdálkodóknak gazdasági felhasználásra – jelentette a Gazdasági Minisztérium sajtószolgálata.