fbpx

Toxinos a kukoricám, mihez kezdjek vele? Táblázat is segít

Írta: Kohout Zoltán - 2024 október 10.

Nemcsak kevés, jelentős mértékben toxinos is az idei kukoricatermés – figyelmeztetnek mind növényvédelmisek, mind felvásárlók. Mi a teendő most és általánosan? Ebben segít a Nébih összesítése.

Jelentős

Mint arról számos esetben beszámoltunk, az idei nyár forró és száraz időjárása nemcsak jelentősen, várhatóan 5,5 millió tonnára csökkentette a kukoricatermést. A learatott tételek gombás fertőzöttsége is magas. Az elmúlt időszak vezető agrárproblémája, hogy a nagymértékű aszálykárból még megmaradt  magyar kukoricatermés jelentős részének túl magas a toxintartalma – erősíti meg a sajnos hónapok óta ismert tényt a Növényvédőszer.hu. Az ilyen tételeket a gazdák nem vagy csak nagyon alacsony áron tudják eladni, a felvásárlók nem veszik át a nehezen és drágán megtermelt árut. A portál a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih) kérdezte a hatályos aflatoxin-határértékekről. Mit tehetnek a toxinos kukoricával a gazdák, vannak-e módszerek, amikkel a toxinos kukoricatételek menthetők?

Aratás, szárítás, tisztítás

A Nébih szerint először is mikotoxin-szennyezettség és a jelenlegi kockázat fő forrása a száraz nyári forróság volt. A takarmányok nemkívánatos anyagai és egyéb szennyezői vonatkozásában a Magyar Takarmánykódex kötelező előírásairól szóló 44/2003. (IV. 26.) FVM rendelet 2. számú mellékletének I. fejezete tartalmazza a határértékeket. A mikotoxinra vonatkozó határértékeket az I. Fejezet 2. pontja foglalja magába. A kukorica takarmányozási célú felhasználás esetén jogilag a takarmány-alapanyagok közé tartozik. A Nébih egyelőre nem bocsátkozik becslésekbe az aflatoxin-fertőzöttség mértékét illetően, hisz még tart a betakarítás. Arra viszont felhívja a figyelmet, hogy a mikotoxin-szennyezettséget jelentősen befolyásolja a betakarítás ideje,  a tisztítás, a szárítás és a tárolás módja.

Eladható, de

Az élelmiszerbiztonsági hivatal szerint jogilag lehetséges az olyan takarmány-alapanyag – jelen esetben kukorica – eladása is a feldolgozóknak, ami nem felel meg az aflatoxin-határértékeknek (lásd a cikkben a táblázatot!). Ugyanakkor a szemes kukorica toxinszennyezettségének csökkentésére javasolják a többszöri, betároláskori és felhasználást megelőző magtisztítást, rostálást, így a sérült, fertőzött szemek eltávolításával mérsékelhető az aflatoxin-szennyezés. Ez azért elkerülhetetlen, mert határérték feletti kukorica takarmányozási célra nem használható fel. Megfelelő tárolási követelmények biztosításával kell garantálni, hogy az aflatoxin-szennyezés ne növekedjen a tételben – írja a Nébih.

Mit, mikor, hogyan?!

A hatóság a kukorica aflatoxin-szennyezésének elkerülése érdekében hatékony rovarkártevők elleni védekezést, a betakarítás időpontjának és a tárolás módjának megfelelő megválasztását javasolja. A minél korábbi betakarítás és a mesterséges szárítás hatékonyan megelőzi a tárolás során bekövetkező aflatoxin-szennyezés növekedését. Az indokolatlanul késői betakarítás és a szárítás elmaradása elősegítheti az aflatoxin-szennyezés növekedését.

(Forrás: Növényvédőszer.hu)