fbpx

Új támogatási konstrukció várható trágyafeldolgozó üzemekre

Írta: Barna Ferenc - 2022 január 30.

A mezőgazdaság számára kulcsfontosságú a tápanyag-utánpótlás és a műtrágya minél magasabb fokú kiváltása. Ezt a Közös Agrárpolitika zöldítési folyamata, illetve a műtrágyák árának emelkedése is indokolja.

Szarvasmarha telep, háttérben szervestrágya
Ahol állattenyésztés folyik, ott szervestrágya is keletkezik; feldolgozva hatékonyabb és célzottan, több területen is alkalmazható (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A szervestrágya környezettudatos feldolgozása és továbbhasznosítása

Az Agrárminisztérium kiemelt célja a mezőgazdaságban keletkező szervestrágya környezettudatos feldolgozásának és továbbhasznosításának elősegítése, ami hozzájárul a műtrágya felhasználásának csökkentéséhez – jelentette be Nagy István, agrárminiszter.

A trágyafeldolgozó üzemek fejlesztése közvetlenül és jelentősen segítik a mezőgazdasági termelőket az egyre szigorodó uniós környezet- és klímavédelmi elvárásoknak történő megfelelésben.

A szervestrágya fermentálásával olyan termékek állíthatók elő, amelyek az üzemi szántóföldi növénytermesztésben, kertészetekben, továbbá a lakossági felhasználásban talajkondícionálóként alkalmazhatók. Így jelentősen mérsékelhető a műtrágya felhasználás és a környezet terhelése is – emelte ki a miniszter.

A tárca támogatja a magasabb hozzáadott értékű termékeket előállító fejlesztéseket

A trágyafeldolgozó üzemek létesítésének támogatása már most is több hazai beruházási program keretei közé beilleszthető, most azonban egy célzottabb konstrukció is készül – hívta fel a figyelmet a miniszter a várható pályázatra.

A támogatásokkal kapcsolatban érdemes folyamatosan figyelemmel kísérni a kormány pályázati portálját, valamint a személyre szabott vállalkozói információs weboldalt.

Az utóbbi felületen a vállalkozók mindössze pár kattintással személyre szabott információkat kaphatnak a vállalkozásuk számára elérhető támogatási és hitellehetőségekről, képzésekről, illetve tájékozódhatnak a vállalkozásokat érintő legfontosabb hírekről és eseményekről.

Forrás: AM, Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc