A 2025-ös szezon egyik legizgalmasabb újdonságát jelenti az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) és a Lidl Magyarország együttműködésében megjelenő Herencsényi tájfajta paradicsom. Az új, befőző típusú tájfajta nemcsak a biológiai sokféleség megőrzéséhez járul hozzá, hanem kiváló választás mindazoknak, akik saját kiskertjükben szeretnék megtermelni a házi paradicsomlevet, ketchupot vagy paradicsomszószt.
Tájfajták a fenntartható kertészkedésért
A tájfajták természetes és emberi szelekció során kialakult populációk, amelyek különleges íz-, forma- és színvilágukkal nemcsak élménnyé teszik a házikerti termesztést, de genetikai sokféleségükkel hozzájárulnak a fenntartható mezőgazdasághoz is. A Herencsényi tájfajta e szellemiség jegyében került a Nemzeti Fajtajegyzékbe, és most először válik elérhetővé kereskedelmi forgalomban.
Az új tájfajta paradicsom nagy, akár fél kilogrammos, lapított gömb alakú, vékony héjú terméseivel ideális választás a befőzéshez, de frissen fogyasztva is ízletes. Érési ideje július végétől augusztus közepéig tart, középerős növekedésű növénye támrendszert igényel és két szárra metszve nevelhető a legjobban.
A közönségkedvenc Máriapócsi koktél is visszatér
A Herencsényi mellett ismét elérhető lesz a népszerű Máriapócsi koktél tájfajta is. Ez a folyton növő, kis bogyójú, erőteljes növekedésű paradicsom kiválóan bírja a betegségeket, és folyamatos terméshozamával a kezdő kertészek számára is biztos sikerélményt nyújt. Édes, illatos termései kiválóan illenek nyári salátákhoz és friss ételekhez.
Paradicsompalánták nevelése és feldolgozása
A Herencsényi palánta neveléséhez figyelmet igényel a megfelelő támaszték, szellős lombkorona és jó ültetési távolság. Mivel a termése hajlamos lehet a repedésre, különösen csapadékos időszakban, érdemes odafigyelni a szedésre és az azonnali feldolgozásra. A bogyókat egy sorban, nyomásmentesen kell tárolni, a felhasználás ideális időpontja rögtön a leszedés után van.
Az ÖMKi útmutatóval is segít
Az ÖMKi ingyenesen letölthető szakmai kiadványa részletes útmutatót nyújt a biopalánták neveléséhez – a vetéstől az edzésen át egészen a kiültetésig –, miközben praktikus tanácsokat ad a hőmérséklet, páratartalom, öntözés és megvilágítás helyes alkalmazására.
A tájfajta paradicsomok sokszínűsége nem csupán gasztronómiai élményt kínál, hanem a mezőgazdaság alkalmazkodóképességét és fenntarthatóságát is erősíti. Az ÖMKi kezdeményezését már számos díj ismerte el, köztük az OMÉK „Hagyomány és Innováció Díja” 2021-ben.