fbpx

A Tolna tájfajta lett a fesztivál kedvence

Írta: Csomor Zsolt - 2019 szeptember 02.

Idén a szekszárdi Sötétvölgy lankái között rendezték meg a nulla hulladék jegyében zajló Gyüttment Fesztivált, ami a vidéken újrakezdők, környezettudatos szemléletet képviselők és a természetes életmódra törekvők paradicsoma.

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) egy előadás erejéig részt vett az eseményen, hogy ismét felhívja a figyelmet a tájfajták jelentőségére. Ezúttal a tájfajta paradicsom kutatásaik folytatásaként a kézzelfogható eredmények kerültek bemutatásra. Papp Orsolya, az ÖMKi munkatársa és a kutatási projekt vezetője részletesen mesélt a faddi, tolnai, mátrafüredi, máriapócsi, gyöngyösi és ceglédi tájfajták különbözőségeiről és a velük kapcsolatos termesztési tapasztalatokról.

A gondozási praktikák, felhasználási lehetőségek és magfogás megismerésén túl kóstolásra is lehetőség nyílt, és az értékelő lapok segítségével a közönség kiválaszthatta a fesztivál kedvenc tájfajta paradicsomát. A Tolna tájfajta, ami korábban már szakértő zsűri tetszését is elnyerte, most ismét első helyezettként futott be. Ez a nagy termésű, húsos és lédús paradicsom nem véletlenül sokak kedvence. Nagy, kissé lapított, barázdált bogyói magas létartalmúak, így elsősorban befőzésre alkalmasak, de frissen fogyasztva is kiváló.