fbpx

A kormányzat segíti egy hazai szójafeldolgozó létesítését

Írta: Csomor Zsolt - 2019 szeptember 02.

A Magyarországon megtermelt szójamennyiség belföldi megőrzését, és az ágazat kifehérítését szolgálná egy hazai feldolgozóüzem, ezért annak létesítése stratégiai cél.

Nagy István agrárminiszter a Margitta-sziget 92 Kft. és a Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület szója fajtabemutató rendezvényén emlékeztetett, hogy a Magyarországon megtermelt szója kiváló minőségű, mégis külföldre kell szállítani feldolgozásra, mert az országban nincs ilyen üzem.

A miniszter azt ígérte, hogy a kormányzat segíteni fogja egy hazai üzem megépítését és munkába állítását, mert annak segítségével egyebek mellett növekedhet a megtermelt szója mennyisége. Az üzem hozzájárul a GMO-mentes magyar szója hazai felhasználásának fokozásához és az ágazat kifehérítését is szolgálja.

Az Európai Unió hiánnyal küzd a fehérje tartalmú takarmánynövényekből, igényének kétharmadát csak importból képes fedezni. A genetikailag módosított növényi fehérjeimport kiszorítását is szolgálja tehát a növényi-fehérje termelés fejlesztése. A takarmányok jelentős hányadát kitevő szójából az ország önellátottsága 15-20 százalékos, így jelentős importra szorul hazánk is.

A kormány célkitűzése az ellátás biztonságának növelése, a génmódosított szója felhasználásának csökkentése, a takarmányok alternatív fehérjeforrásokkal való kiegészítése és a megtermelt GMO-mentes szója belföldi értékesítésének és termőterületének növelése.

Annak érdekében, hogy a mintegy 60 ezer hektáron szóját termelő 3500 gazdálkodó a jövőben élni tudjon a haszonnövény valamennyi értékesítési lehetőségével, kezdeményezték az Európai Bizottságnál a magyar szója kedvező üvegházhatású gázkibocsátási értékeinek elfogadását, jelentette be az agrárminiszter. A Magyarországon megtermelt szója nem rendelkezik még fenntarthatósági tanúsítvánnyal, ezért a biodízel üzemek még nem tudnak igénybe venni uniós támogatásokat az üzemanyag-gyártási tevékenységükhöz.