Agrárgazdasági elemzések – legfrissebb

A nemzetközi piacokon egyre feszültebben nézik az USA és Kína kereskedelmi háborúját. Vajon sikerül-e hosszú távon kiváltani a föld legnépesebb országának az amerikai importot? És hová fognak a tengerentúli gazdák szállítani, ha Kína nem fogja megvenni a terményüket?

Mindeközben Európában a rövid ideig tartó hőség nem okozott a tavalyihoz mérhető kárt, és úgy tűnik, összességében a kínálat fedezi majd a szükségleteket. Itthon pedig a Magyar Közlönyben megjelent Kormányhatározatnak örülhetnek a gazdák, mely szerint jövőre jelentősen megemelkedik a kukorica alapú bioetanol felhasználása a benzin bekeverésénél. Ez hosszútávon stabilizálja a gazdák piacát, mely a növekvő versenyben nélkülözhetetlen.

Kukorica

Augusztus 12-én megjelent a várva várt WASDE riport, az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium havi jelentése. Ez a riport már nagy pontossággal készül, a legfrissebb adatokat tudományos metodológiával dolgozzák fel. Mindemellett nagy volt a jelentősége a riportnak, hiszen a tavaszi esőzések és áradások okozta csúszások a vetésben megnehezítették mind a vetésterület, mind pedig a hozam becsléseket. A múlt havi jelentést – miszerint minimális a nem bevetett terület aránya – nem hitte el a piac, és továbbra is jelentős kiesést várt. Úgy tűnik azonban, hogy a megfelelő agrotechnikai és gépi kapacitások lehetővé tették, hogy behozzák a lemaradást a gazdák. Minimális területkiesés mellett ugyanis megnövelték a hozam várakozásokat, és 353 millió tonnát várnak a tengerentúlon, ami 1 millióval több, mint az előző hónapban. Ez ugyan elmarad a korábbi rekordoktól, de a zárókészleteket a következő szezonra így is megemelte 4 millió tonnával, 55 millióra. Fontos lesz, hogy a több mint 50 millió tonnát exportáló ország hová fog tudni szállítani, ha Kína tartósan kiesik a pikszisből. Mindenesetre a nagy csinnadrattával bejelentett E15-ös benzin, azaz a benzinbe való etanol bekeverés növelését szolgáló lépés egyelőre lassan halad, mely így nem szolgál segítségül a gazdáknak. Jelentős növekedést várnak Ukrajnától, a korábbi 34 millió tonnát megemelték 36 millió tonnára, az unióban pedig szintén több termést, közel 65 millió tonnát várnak (tavaly 64 millió tonna termett). Román szomszédunknál is hatalmas termést remélnek, minimum 12, de akár 14 millió tonna is bekerülhet a magtárakba. Franciaországban a minisztérium 13,5 millió tonnát vár, ami a piaci várakozások felett van, de az illetékes hatóság kitart a becslés mellett. Szerbiában is rekordközeli termést jósolnak, a kukoricatáblák legtöbb helyen gyönyörűek, sokan azt mondják, szebbek is, mint tavaly. Argentínában 50 millió tonna, Brazíliában pedig 101 millió tonna termett ebben a szezonban. Ez óriási mennyiség, ezzel a két dél-amerikai ország átvette a világ legnagyobb exportőre szerepet, legalábbis, amíg az USA el nem kezd szállítani valahova. Kínában a kereskedelmi háború mellett az afrikai sertéspestis okoz továbbra is gondot, melyre úgy tűnik nincs rövidtávú megoldás. Itthon a NAK legutolsó termésbecslése az elvetett 982 ezer hektáron 8,16 tonnás hozamot vár országosan, mely így 8 millió tonnás termést hozna. Ez megegyezik a tavalyi évben betakarított mennyiséggel. Egy biztos, csapadék jött rendesen a megfelelő időben (sokszor az utolsó pillanatban), és a nagy hőség sem okozott bajt. A kilátások persze kétségkívül eltérőek megyénként és járásonként egyaránt. Ilyen kilátások és bőséges zárókészlet mellett felértékelődik annak jelentősége, hogy milyen minőséget, milyen piacra termelünk, és főként, hogy azt mikor értékesítjük! Lapzártánkkor a MATIF novemberi jegyzése 170 euró, míg a januári jegyzése 173,75 euró volt.

Búza

Az őszi búza betakarítása befejeződött, de hivatalos adat a termésmennyiségéről még nem áll rendelkezésre. A legutolsó becslés szerint 952 ezer hektáron 5,25 tonnás átlaggal vágták a búzát, mely nem rossz hozam. A minőséggel azonban komoly problémák adódtak. A learatott búza fehérje- és sikértartalma kimagaslóan jó lett, ugyanakkor a csapadékos időjárás következtében egyes táblákon, és bizonyos fajtáknál gombafertőzések jelentkeztek, melyek még nagy fejfájást okozhatnak a termelőknek. Az USA jelentése megemelte az amerikai termelést és zárókészleteket is. Azonban 3,5 millió tonnás csökkenést várnak, főként Törökország (-2 M tonna), az EU (-1,3 M tonna), Oroszország (-1,2 M tonna) és Kazahsztán (-1 M tonna) csökkenő termése miatt, amit nem ellensúlyoz eléggé a többi ország növekvő teljesítménye. A teljes termés azonban így is az elmúlt három év legjobbika lesz, összesen 768 millió tonna kerülhet a raktárakba a szezon végére (tavaly ez a szám 730 volt). Az unióban 150 millió termés várható, ha megérkeznek a végső számok, megtudjuk. A MATIF szeptemberi ára 167,25 euró, míg a decemberi ára lapzártánkkor 172,5 euró volt.

Reng Zoltán
Hungrana-vezérigazgató

betakarítás búza kukorica MATIF termésmennyiség vetés