fbpx

Megbízható megoldások a szója növényvédelméhez

Írta: Szerkesztőség - 2013 május 13.

Mivel jelen ismereteink szerint a szójának nincsenek speciális kártevői hazánkban, ezért elsősorban a polifág (sok tápnövényű) fajok károsításával kell számolnunk. Ezek közül az egyik legveszélyesebb kártevő a közönséges takácsatka (Tetranychus urticae) lehet, amelynek tömeges megjelenésére elsősorban a száraz, meleg évjáratokban és általában június közepétől kell számítani.

Mozgó alakjai leveleken, virágokon és a termésen egyaránt szívogatnak.

A károsított levelek színén kezdetben apró, halvány foltok jelennek meg, amelyek később összeolvadnak.

A levél torzul, bronzbarnává válik, fonáki részét az atka finom szövedéke fedi be (1. kép).

A kártétel nyomán fokozódik a párologtatás, és csökken az asszimilációs felület, amely végső soron jelentős termésveszteségben nyilvánulhat meg.

A kártétel kiterjedhet a virágzatra és a termésre is, amely sárgásbarna színűvé válik, torzul és idő előtt lehullik a növényről.

 

1. kép. A közönséges takácsatka kártétele szójában

 

1. kép. A közönséges takácsatka kártétele szójában

A védekezés szempontjából legfontosabb a kártevő jelenlétének korai felismerése, mert az idejében észlelt fertőzés a táblaszéli 20–40 m munkaszélességben végrehajtott permetezéssel hatékonyan felszámolható.

Mivel Magyarországon jelenleg erre a célra továbbra sem áll rendelkezésre engedélyezett készítmény, ezért a Sumi Agro Hungary Kft. 2013-ban újra megkapta az engedélyező hatóságtól a szükséghelyzeti (eseti) forgalomba hozatali és felhasználási engedélyt két, más kultúrákban jól bevált, hosszú hatástartamú, környezetbarát atkaölő szerének az ORTUS 5 SC-nek valamint NISSORUN 10 WP-nek szójában való felhasználására.

A készítmények kijuttatását a tömeges felszaporodás előtt, a kártételi küszöbérték (5 mozgó egyed/levél) elérésekor, az ORTUS 5 SC-nél 1 liter/ha, a NISSORUN 10 WP esetében pedig 0,5 kg/ha dózisban 350 l/ha permetlével kell elvégezni.

 

 

2. kép. A PLEDGE már a keléstől gyommentes fejlődést biztosít a szójának

 

2. kép. A PLEDGE már a keléstől gyommentes fejlődést biztosít a szójának

A kártevők mellett a szójatermesztés biztonságát és jövedelemtermelő képességét a jól megválasztott, hatékony gyomirtási technológia is alapvetően meghatározza.

A szója ismert kezdeti gyenge gyomelnyomó képessége és hazánk kedvezőtlen gyomosodási viszonyai miatt, alap (preemergens) gyomirtása nem nélkülözhető.

Technológiába illesztésével nem csupán a korai, káros gyomkonkurenciát tudjuk kikapcsolni, hanem egyúttal kedvező tartamhatást biztosítva a további utókeléseket is késleltethetjük, és a későbbi (poszt) védekezéseket is jobban tudjuk időzíteni.

Erre a célra ideális megoldás lehet a gyakorlatban már egy évtizede eredményesen bizonyító PLEDGE 50 WP herbicid alkalmazása.

Széles hatásspektrumának köszönhetően jól irtja a kapás vetésekben előforduló legfontosabb magról kelő kétszikű gyomnövényeket, többek között a nagy gondot okozó parlagfüvet és libatopféléket, továbbá markáns mellékhatással rendelkezik a magról kelő egyszikű gyomfajok (pl. kakaslábfű, köles) ellen is.

Mivel csapadékfüggősége más talaj herbicidhez viszonyítva kevésbé jelentős, ezért szárazabb időjárási körülmények között is megbízhatóan és eredményesen használható.

Talajon keresztüli tartamhatása figyelemre méltó, kedvező körülmények között akár 5-6 hét is lehet (2. kép).

Javasolt dózisa: 80 g/ha, amelyet a vetést követő 2-3 napon belül, jól elmunkált (lehengerezett), aprómorzsás talajfelszínre kell kipermetezni.

További előnye, hogy kedvező árfekvésének köszönhetően önmagában és kombinációban alkalmazva sem drágítja meg a gyomirtási technológiát.