fbpx

Zöldségtermesztés vándorsátorban

Írta: Szerkesztőség - 2013 május 13.

 

A hosszúra nyúlt tél a fóliás zöldségtermesztést is megnehezítette, itt is csúszásban van minden palánta és technológiai folyamat. A Vándorfólia szakmai bemutató a rendkívüli (tavaszi) hóhelyzetre való tekintettel elmaradt, a későn és hirtelen jött tavasz beköszöntével a KITE-Vándorfólia teljes technológiáját Sztáray Zoltán, a KITE Kertészeti Üzletágának vezetője mutatta be nekünk, ebből kapnak ízelítőt Olvasóink.

 

Sztáray Zoltán

Sztáray Zoltán

A komplex technológia lényege a nevében van: igény esetén a területrendezéstől a fóliasátrak felállításáig, a tápoldatozási technológiával szerelt szalag-csepegtetőcsöves öntözőrendszerig mindent megtalálunk.

Az inputanyagok között megtalálhatók a műtrágyák, növényvédő szerek, de maguk a palánták is.

A gépkínálatban pedig a sátrakban kényelmesen dolgozó traktorok, forgatásos és forgatás nélküli talajmunkagépek, de a fóliafektető és palántázó gépek egyaránt.

A szélsőséges időjárás elleni védelem az elmúlt években új értelmet nyert. a zöldségtermesztésben hatalmas károkat tud okozni az erős szél, a tűző nap, a jégeső, hogy csak a legszélsőségesebbeket említsük.

Ezért a termés biztonsága kiszámíthatóbb jövedelmezőséget biztosít, a kalkulálható plusz ráfordítások mellett is (a szabadföldi zöldségtermesztéshez viszonyítva).

Összességében a beruházás 2-3 szezon utáni megtérülésére lehet számítani.

 

Nagy légterű Vándorsátor

A komplett technológiával, azaz öntözéssel, gépesítéssel és a termesztéshez szükséges input anyagokkal biztosított Kite–Nagy légterű Vándorsátor elődjével már találkozhattunk a köztermesztésben.

A legnagyobb különbség a két technológia között a légtérben és az alatta termeszthető növények körében, azaz magasságában van.

Az eredeti, Olasz Vándorsátor néven ismert típust saláta, káposztafélék, sárgadinnye, szamóca, gyökérzöldségek, zeller, retek, termelésére használták. a most bemutatott Nagy légterű Vándorsátor már kordonos paprika, salátauborka és más nagyobb magasságot igénylő növények termelésére is kiváló.

A szerkezetek kialakításánál elsődleges szempont a könnyű telepíthetőség, a gépekkel való könnyű mozgás és manőverezési lehetőség biztosítása, valamint az alacsony(abb) beruházási költség. természetesen a sátor telepítésénél a szélirányt, csapadékviszonyokat is célszerű figyelembe venni.

Az alapot nem igénylő, így akár könnyen át is telepíthető erős, (igény esetén) korrózióvédett fóliaváz oldható kötésekkel gyorsan összeszerelhető.

A csúcsos ívű felső váz az 2,5 m hosszú (80 cm-re földbe nyúló) és 6,5 m fesztávolságra álló oszlopokra támaszkodik, amelyek 2,0 m-ként követik egymást.

Az így kialakítható 1,65 m vállmagasságú és a csúcsnál 4,8 m magas fóliával fedett alagút az ajánlott 50 m hosszban megfelelő mozgásteret biztosít a gépeknek szélességben, magasságban egyaránt.

Egymás mellé építve védett, az oldalfalak és a végek szellőzői révén pedig könnyen és hatásosan átszellőztethető termőfelületet kapunk.

A csúcsos ívekre UV stabil kötelekkel feszített fóliáról télen a hó is könnyen lecsúszik/leolvad.

A csapadékot a csarnokok csatlakozása mentén futó esőcsatornák vezetik el, ami opcionális felszerelés, de épp ezen a „tavaszon” igazolódott be, hogy akár nélkülözhetetlen is tud lenni (a csatorna nélküli sátrakban nem is tudták még a fóliafektetést megelőző talajmunkákat elvégezni).

 

John Deere a sátorban

A John Deere 5 E sorozatú, kifejezetten szűk munkavégzésre tervezett, 75 LE teljesítményű, fülke nélküli változatát, az 5075 E traktort ajánlja a KITE.

A gép 3-hengeres, turbófeltöltős és turbólevegő hűtéses motorja a 9 előre- és 3 hátrameneti fokozatú hajtóművön, a választható két-, vagy négykerék hajtáson keresztül – nemcsak megfelelő vonóerőt, de az 1,8 tonnás hátsó hidraulikus emelő berendezés és az 540/540E fordulatszámú TLT hajtás révén megfelelő emelőerőt, ill. hajtóteljesítményt is biztosítja a mögötte lévő munkagépnek.

A „kistraktor” univerzális szerepet tölthet be egy gazdaságban, szántóföldi munkákra, kisebb állattartó telep kiszolgálására, homlokrakodásra egyaránt alkalmas.

 

John Deere 5075E

 

John Deere 5075E

 

Forgatással vagy lazítással?

A forgatásos alapművelés eszköze ebben az esetben az ásógép.

A Tortella 205 F jelű függesztett kivitelű ásógéppel kiváló állapotú, aprómorzsás szerkezetű talaj készíthető, munkaszélessége 165 cm, munkamélysége állítható csúszótalpakkal max. 30 cm-ig szabályozható.

A traktorra függesztett munkagép a középtengelyhez képest oldalirányban hidraulikus úton (40 cm-es tartományban) fokozatmentesen kitolható, így a növényházak csökkenő belmagasságú szélein is meg tudjuk művelni a talajt.

Az ásógép teljesítmény igénye 75 LE, tehát a John Deere 5075 E után tökéletes munkát végzett.

 

 

Tortella ásógép még forgatás előtt

 

Tortella ásógép még forgatás előtt

A keveréses talajművelés eszköze lehet fóliasátrakban a Tortella talajmaró is, ami 88-160 cm között változtatható munkaszélességben tud dolgozni.

A forgatás nélküli, csak lazító feladatra a Badalini Rambo Mini CLD/3 jelű, 3 és 5-késes kertészeti talajlazítót ajánlja a KITE.

A függesztett, nyírócsapszeg biztosítású lazító munkaszélessége 1,4-1,8 m, munkamélysége 20-45 cm között szabályozható.

A gép még a legnagyobb 45 cm munkamélység és 0,9 m-es osztásköz mellett is képes a teljes talajszelvény átlazítására, vonóerő igénye 45-65 LE.

 

 

Badalini Rambo talajlazító

 

Badalini Rambo talajlazító

 

A fóliafektetés gépesítése

A Hortech Over AP140 passzív ágyáskészítő és fóliafektető géppel a már laza, jól megmunkált talajokon kiváló minőségű, 140 cm széles és 20-35 cm magas ágyás készíthető.

Az ágyás oldalait a gépvázra állíthatóan rögzített kormánylemezek alakítják, melyet felülről egy henger profiloz meg.

Az ágyáskészítővel egybeépített fóliafektető az így megformált ágyásra húzza, illetve két oldalról gumiabroncsozású görgőkkel feszíti, simítja rá gyűrődésmentesen a mulcsfóliát.

A fólia alá egymenetben csepegtető cső is húzható, amin keresztül az öntözés és a mikrogranulátum kijuttatás is megoldott.

 

 

Hortech Over ágyáskészítő és fóliafektető

 

Hortech Over ágyáskészítő és fóliafektető

 

Palántázás két sorban

A 2-soros Hortech Over 200 2T6 ültetőserleges palántázó alkalmas közvetlen a talajba, vagy talajtakaróval fedett ágyásba való ültetésre egyaránt.

Legkisebb sortávolsága 40 cm, a tőtávolság a meghajtás áttételének változtatásával 21-29 cm között szabályozható.

Alkalmas 3 x 3, 4 x 4, ill. 5 x 5 cm méretű táphengeres palánták kiültetésére.

 

 

Hortech Over palántázógép

 

Hortech Over palántázógép

 

A gépek bemutatása, a technológiai elemek ismertetése után a palántatermesztés mindennapjaiba is betekintést nyerhettem.

Közben tudtam meg azt is, hogy egy-egy szezonban az összesen 4,5 hektáros „fóliarengetegben” a bevezetőben is említett paprika, paradicsom, uborka, káposzta mellett padlizsán, retek, cserepes virágok, de még gyógynövények palántáit is előállítják itt Derecskén, évente mintegy 40 millió palánta lel gazdára ebben a kertészetben.

Tehát valóban technológiát kínálnak gépekkel, inputanyagokkal (legyen az kötözőzsineg, fólia, szervestrágya granulátum, és maga a palánta is.

 

Oltott dinnye a derecskei sátrak alól

Mintegy 10 évvel ezelőtt ebben a kertészetben foglalkoztak először, de egyből nagyüzemi méretekben a dinnye oltásával.

Akkoriban évente 600.000-1.000.000 oltott dinnyepalántát értékesítettek.

A zöldség növények oltására a szakirodalom szerint már az V. században volt példa, ugyan Kínában.

Ma már a hazai dinnyetermesztők körében is természetesen elterjedt palánta előállításról van szó, de a zömében szántóföldi növénytermesztési rovatainkhoz szokott Olvasók bizonyára ritkábban találkoznak lágyszárú növények oltásával.

Sztáray Zoltánnal ezt a témát és a KITE derecskei fóliaházait jártuk körbe.

A hazai oltás elsődleges célja a hosszabb tenyészidő, a tőpusztulás elkerülése és a lényegesen alacsonyabb palánta tőszám szükséglet.

A sikeres dinnyetermesztés egyik legnehezebben megvalósítható alapkövetelménye a 10 éves vetésforgó.

A hazai dinnyetermesztő körzetekben azonban a legjobb esetben is 2-3 év múlva újra ugyanazon terültre kerül a dinnye, de a folyamatos egy helyben termesztés sem ritka, a lopótökre oltott dinnyefajták vetésváltás nélkül is termeszthetők.

Az alanyként használt tökfélék gyökérrendszere erősebb és a betegségekkel szemben ellenállóbb, a hidegre és a nagyobb hőingadozásokra kevésbé érzékeny.

Az oltott dinnye 30-60%-kal terem többet az oltatlannál, ezért is elegendő a hagyományos dinnyepalántáknak a fele hektáronként.

Az oltott dinnye termése azonban csak teljesen érett állapotban szedhető, továbbá érés után további 10-14 napig a tövön tartható, minőségromlás nélkül.

Ily módon folyamatossá tehető a kínálat, nem alakulnak ki túlkínálati csúcsok a dinnyepiacon.

 

 

Az oltás eredménye

 

Az oltás eredménye

Az oltott dinnye palánták előállítása azonban erősen kézimunka igényes folyamat, hiszen a lopótök (vagy interspecifikus) alanyok és a nemes dinnye lehasítása, speciális csipesszel történő összeillesztése, majd gyakorlatilag egy mozdulattal történő elültetése az oltás első fázisa.

A későbbiekben is figyelemmel kell kísérni az eredés folyamatát, az alany (lopótök) sziklevelét és esetleges hajtását el kell távolítani.

Az oltás költségesebb, mint a hagyományos dinnyepalánták vásárlása ill. előállítása, hiszen egy növényért két magot kell venni, két palántát kell nevelni, a kézimunka és a csipeszek is növelik a költségeket.

Viszont hektáronként feleannyi, kb. 3.000 palántát kell kiültetnünk, ami csökkenti a költségeket.

 

 

Eladásra kész oltott dinnye palánta

 

Eladásra kész oltott dinnye palánta