„Mély aggodalommal figyelik”

Aggodalmas hangú közleményt tett közzé honlapján a vezető magyar ágazati szövetség, a FruitVeB, amely szerint semmilyen fejlesztés nem mehet a magyar családok rovására.

Német gigaberuházás észak-nyugaton

A FruitVeb – Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet vezetősége csak a sajtóból értesült a Mosonmagyaróváron nemrég bejelentett, gigantikus volumenű kertészeti-kereskedelmi beruházásról, és mivel ezen túlmenően semmilyen részletes információjuk nincs, még nincs végleges álláspontjuk azzal kapcsolatban. Azt viszont a FruitVeb közleménye megerősíti, hogy a szövetség tagszervezetei „számos megkeresést kaptak termelőktől, melyek mély aggodalommal viseltetnek a német kertészeti gigaprojekt iránt”. A FAKFT AG ingatlanfejlesztése valóban hatalmasnak ígérkezik: 30 ha üvegház, 50 ha szabadföldi zöldségtermesztés és egy zöldség-gyümölcs kereskedelmi-logisztikai központ megépítését tartalmazza.

Aggodalmas családok dél-keleten

Gazdálkodóinkban erőteljes a félelem, hogy a jelentős léptékű német beruházás magyar hajtatókertészek széles körét szoríthatja ki a hazai piacról, tönkretéve ezzel a magyar gazdák és magyar családok megélhetését” – írja a FruitVeb honlapja, amely síkra száll amellett, hogy „a hazai kertészet fejlesztésének a magyar gazdákról és a magyar családokról kell szólnia, és egyetlen Magyarországon zajló fejlesztés vagy azzal összefüggő elképzelés sem kerülheti meg az ő érdekeiket. Ennél fogva az elmúlt napokban minket ért – felelősségre vonással is terhelt – megkereséseket jogosnak tartjuk”, de „szervezeteink a tervezett beruházásról semmilyen információval nem rendelkeznek, így mi magunk is csak a médiából értesültünk a tervezett projektről”.

A FruitVeb mint a legnagyobb ágazati tömörülés azt is írja: folytatják az alapos tájékozódást és információgyűjtést, de „a beruházással és annak majdani üzemeltetésével összefüggő tervek alaposabb megismerése nélkül semmilyen további, érdemi állásfoglalásra” nincs lehetőségük.

Kohout Zoltán (forrás: FruitVeb)

FruitVeb gyümölcs kertészet termesztés üvegház zöldség