fbpx

Junkkari: egyszerű, célszerű, gyors

Írta: Szerkesztőség - 2019 április 04.

A finneknél nagy hagyománya van a direktvetőgépek használatának, mivel az ottani időjárási viszonyok igen rövid vetésre alkalmas időszakot hagynak a gazdák tavaszi munkáinak elvégzésére, és ezen vetőgépekkel csökkenthető a területre való kivonulások száma. A terület előkészítettségének megfelelően többféle kialakítású direktvetőgépet gyárt a nagy múltú családi kézben lévő Junkkari gyár.

Junkkari W700 7 m-es direktvetőgép

Hogyan gondoljunk a Junkkari gabonavetőgépekre? Miért is érdekesek ezek a vetőgépek a magyar gazdaságok számára?

Hatékony

4.200 literes a vetőmag/műtrágya tartály térfogata a 3 m munkaszélességű vetőgépnek is, mely kevesebb feltöltési időt és több valódi munkát tesz lehetővé. A kombinált vetőmag- és műtrágyacsoroszlya – mindkettő egy sorba kerül! – legalább 20%-kal kisebb vonóerő igényű, mint azok a vetőgépek, amelyek külön vetőmag- és műtrágyacsoroszlyával rendelkeznek. PrecízNagyon pontos azadagolás, 1,5 kg/ha-tól egészen nagy mennyiségek is kijuttathatóak, ráadásul nincs vónósebességbeni megkötés, akár 20 km/h is lehet a vetési sebesség, amennyiben megfelelőek a talajviszonyok. Különösen precíz, traktorfülkéből hidraulikusan állítható a vetési mélység, a csoroszlya szépen követi a talaj kontúrját – egyenletes kelés, jobb terméshozam. Egytárcsás és kéttárcsás csoroszlya-kialakítás is választható, utóbbi minden esetben magnyomó kerékkel is szerelt, a jobb vetési mélységtartás és a talaj-mag-kapcsolat kialakítása érdekében. A D sorozat 200 kg feletti soronkénti talajnyomású csoroszlyái a szemenkénti vetőgépekhez hasonlóan a csoroszlyák mellett mélységállító kerekekkel is rendelkeznek.

Megbízható

Nagyon tartós, kopásálló 5 mm vastag, Carbide acél éllel rendelkező, 403 mm átmérőjű tárcsával szereltek a csoroszlyák, a csapágyazás pedig erős, SKF gyártmányú. A mechanikus hajtás és adagolás egyszerű, erős és könnyen karbantartható. Az elektromos funkciók csak segítenek, finomhangolnak, nem kritikus a szerepük a vetésnél.

Könnyen kezelhető

Kezelőbarát G-Wizard vagy IsoBus szabályzó egység segítségével a fülkéből változtatható a kijuttatási mennyiség. A kalibrálás és beállítás a mechanikus vetőgépeknél megszokott módon egyszerűen, gyorsan elvégezhető. A feltöltéshez biztonságos és ergonomikus kezelő platform az alapfelszereltség része.

A Junkkari direktvetőgépei nemcsak a szokásos 3 és 4 m munkaszélességben készülnek, de van egy W700-as nevezetű 7 m munkaszélességű, hidraulikusan 3 m-re felcsukható változata. Ez a gép egyesíti a pneumatikus vetőgépek kis szállítási szélességét és a mechanikus vetőgépek robusztusságát. Ezt a nagy munkaszélességet szállítócsigás rendszerrel látja el vetőmaggal és műtrágyával, a szárnyak pedig hidroakkumulátoros rendszerrel ±10 cm-es tartományban talajkövetőek. A Junkkari vetőgépek többféle vonószerkezettel, elülső simitó sorokkal vagy tárcsasorokkal is rendelhetőek a SZEGÁNA Kft. területi képviselőitől.

Nagy Márk

SZEGÁNA Kft.