fbpx

Tippek szójatermesztőknek

Írta: Szerkesztőség - 2019 április 02.

A szója nagy mennyiségű, kiváló minőségű fehérjét és olajat tartalmaz. Átlagosan 40%-os fehérje- és 20%-os olajtartalmával jóval magasabb a fehérjetartalma, mint más, hagyományos szántóföldi kultúrák növényeinek. Pillangósként a gyökérgümőkön élő Rhizobium-baktériumok által megtermelt nitrogént hasznosítja.


1. kép: a kálium növeli a szója ezerszemtömegét (mindkét oldalon 60 szem látható) 50 kg K2O/ha hatása a szójára, forrás: IPI-NCSR Projekt, India


2. kép: Különböző tápelemhiány tünetek szójánál, forrás: K+S KALI GmbH


3. kép: A gyökérgümőkön élő Rhizobium baktériumok szerepe: (balra) megfelelően fejlődött állomány, (jobbra) fejlődésben elmaradt állomány, forrás: Ohyama és társai (2013)


4. kép: Káliumhiány szóján, fotó: K+S KALI GmbH


5. kép: Magnéziumhiány szóján, fotó: IPNI, L. Prochnow


6. kép: Foszforhiány szóján, fotó: K+S KALI GmbH


7. kép: Nitrogénhiány szóján, fotó: K+S KALI GmbH

Ha a baktériumoltással problémák adódtak, ill. ha tavasszal tartósan nedves időjárás volt, a vetés kivilágosodhat, ez esetben 40-60 kg/ha ammónium formájában adott nitrogén segíthet, vagy levélen keresztül is juttathatunk ki nitrogént, ami nem érinti közvetlenül a Rhizobiumokat, ekkor adjunk a levélen keresztül egyidejűleg magnéziumot és ként is 10 kg/ha adagban EPSO Top-pal, és 10-20 kg/ha karbamidot.

Hektáronként 3 tonna terméssel kb. 57 kg foszfort (foszfor-pentoxidban kifejezve), 76 kg káliumot (kálium-oxidban kifejezve), 9 kg kálciumot (kalcium-oxidban kifejezve), 38 kg ként (kén-trioxidban kifejezve) és 12 kg magnéziumot (magnézium-oxidban kifejezve) vonunk ki a talajból.


8. kép: Kénhiány szóján, fotó: K+S KALI GmbH


9. kép: Bórhiány szóján, fotó: Arkansas Soybean Production Handbook, Chapter 5


10. kép: Mangánhiány szóján, fotó: Arkansas Soybean Production Handbook, Chapter 5

– kálium szükséges számos enzim aktiválásához, a vízháztartás szabályozásához, az asszimiláták elszállításához (pl. cukrok, keményítők);

– megfelelő kálium-ellátással csök kenhet az érés előtti becőkártételek mennyisége;

A szója kénigénye 25-30 kg S/ha. A kedvező N:S arány 7:1-hez. A tavaszi mineralizáció során ugyan szabadul fel valamennyi kén a talajból, de ezt a kénigényt nem tudja kielégítően fedezni, különösen szárazság és alacsony hőmérséklet esetén.

A szója gyors növekedésű növény, nagy zöldtömeget fejleszt, ezért megfelelő magnéziumellátásra szorul a levélképzéshez és a fotoszintézishez. A magnézium egyebek mellett biztosítja a növényen belül a megtermelt asszimiláták szállítását, így:

– a gyökerek ellátását és ezáltal a növény tápanyag- és vízfelvételét;

Továbbá magnézium szükséges az olajok és fehérjék képzéséhez is.

Dr. Zsom Eszter [email protected]