fbpx

Gyorsan érik és személyit kap a magyar dinnye

Írta: Kohout Zoltán - 2018 május 31.

A következő hónap végére már bőséggel vehetünk hazai dinnyét a piacon, zöldség-gyümölcs-boltokban. És most már nem kell külön keresgélni a finom magyar termésű gyümölcsöt: védjegy fogja igazolni annak eredetét, minőségét – kár, hogy a jelek szerint egyre kevesebben termelik nálunk…

Nagyot megy az előszezon is

Miután már tavasszal ránk szakadt a nyár(i időjárás), nemcsak egyes virágok, hanem a dinnye is előrehaladott érésben van: néhány hét múlva, de legkésőbb június végén már a piacra kerülnek az első dinnyeszállítmányok. A korai érésű, 2-4 kilós gyümölcsöket termő fajták lesznek az elsők, majd nyár derekán jön a főszezon, amikor már a multi-áruházláncokat is ellátják a hazai termelők – jelentette be a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete (MDE).

Letermettünk a dobogóról

Üröm az örömben, hogy a dinnyetermesztés gazdasági értelemben finoman szólva is kockázatos. Nemcsak a termény időjárás-érzékenysége, hanem egyes felvásárlók magatartása miatt. Szinte minden szezonban botrányos jelenetekre kerül sor olyan árleszállítási akciók miatt, amelyek lerombolják a kis- és közepes gazdaságok, kereskedések jövedelmező működését. Emiatt a dinnyetermesztés népszerűsége is csökken: míg az ezredforduló után hazánk volt a világ 3. legnagyobb(!) exportőre, ma már csak a korábbi termőterület alig fele, kétharmada van meg, éves 3,5 millió tonnás eredménnyel.

Jön a dinnyeszemélyi

Hogy a magyarok ne a – nem mindig jó minőségű – importárut, hanem a hazait vegyék, azért az MDE védjegyet vezet be az egyesület tag dinnyetermesztők számára: ezzel igazolhatják az áru eredetét, minőségét. A dinnyematricázást ebben a szezonban még csak a termelői értékesítésben, általánosan várhatóan 2019-ben vezetik be.

Kép, szöveg: Kohout Zoltán