fbpx

Lélegeztetni kell a mezőgazdaságunkat

Írta: Szerkesztőség - 2018 május 30.

Míg a világon 70%-kal nőtt az agrártermelés, Magyarországon 30%-kal csökkent – ismerte el a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója kedden Debrecenben. Az nemzeti hírügynökség szerint Gyuricza Csaba azzal tetézte a borús helyzetképet, hogy megerősítette: támogatások nélkül nem működik a magyar mezőgazdaság.

Sovány vigasz a lejtőn

Gyuricza emlékeztetett, hogy bár az ágazat kibocsátása 2600 milliárd forint, az összes támogatás ebből 600 milliárd. A szakember riasztónak nevezte, hogy míg 1990 óta világszinten 70 százalékkal nőtt a mezőgazdasági kibocsátás, addig Magyarországon 30 százalékkal csökkent. Pozitívumként annyit említett, hogy a hazai agrárfejlesztési irány révén az elmúlt években „elindult a lejtmenetből” a mezőgazdaság.

Jobb oktatás, több prega

A mezőgazdaság versenyképességének növelése érdekében tett lépések között megemlítette a szétaprózódott hazai agrár-felsőoktatás koncentrálását, a vertikális integráció erősítését és a GMO-mentes élelmiszerlánc kialakítását. A főigazgató a magyar agrárágazat egyik fő feladatának nevezte a Kárpát-medence megváltozott klímafeltételeihez igazodó technológiák kidolgozását, és az öntözött területek növelését, a precíziós mezőgazdaság kiterjesztését, ami lehetővé teszi, hogy a legkisebb ráfordítással érjék el a legjobb eredményeket.

Szerkesztőség