fbpx

Innovációk a nagyvilágból

Írta: Szerkesztőség - 2018 május 31.

Vadonatúj Bobcat TL30.70 AGRI

A francia Pontchâteau-ban gyártott Bobcat kompakt teleszkópos rakodók sorának legújabb, prémiumváltozata a kifejezetten mezőgazdasági célokat szolgáló TL30.70 AGRI. Maximális emelőereje 3 tonna, legnagyobb emelési magassága 7 m. Fontos adata az is, hogy teljes szélessége még a 24 collos gumiabroncsokkal is 2,1 m alatt marad. Szűk munkaterekben a jó manőverezésre ez az új kompakt modell sokkal alkalmasabb és gazdaságosabb, mint a cég eddigi nagyobb, szintén 7 m emelőmagasságú típusai. A „7 m” mint visszaköszönő adat arra utal, hogy Európában a mezőgazdasági piac kétharmadát ilyen teleszkópos rakodók uralják.

Az új TL30.70 valamennyi műszaki jellemzője a típussor többi tagjával megegyező: áramlásmegosztással működő, nagyteljesítményű hidraulikarendszere révén a gém egyszerre több, gyors, kombinált mozgásra képes, ami a termelékenységet igen kedvezően befolyásolja. A nagyobb kioldóerőnek, a jelentős hasznos terhelésnek és a rövidebb ciklusidőknek köszönhetően hatékonyabb a munkavégzés. A gém lengéscsillapított. Munkavégző szerszámai Quick-Tach felfogató kereten keresztül, FCS-rendszerű gyorscsatlakozóval kapcsolhatók fel. Poros, szennyezett munkakörülmények között különösen hasznos a hűtőt tisztán tartó, automatikus irányváltású hűtőventilátor. Intuitív kezelő- és vezérlőelemeit multifunkciós botkormány (joystick) egészíti ki. Vezetőfülkéje a lehető legmagasabb szintű kényelmet kínálja. A vezetőfülke kissé lesüllyesztett beépítéssel is elérhető, ami alacsony mennyezeti magasságú épületekben ideális használhatóságot eredményez. Bizonyos rakodási munkáknál viszont kifejezetten hasznos a magasabb üléspozíció, azaz a magasabbra helyezett fülke.

Steyr Profi új S-ControlTM 8 erőátvitellel

Az eddig is sikeres Steyr Profi sorozat erőgépeinek műszaki tartalma az S-ControlTM 8 hajtómű beépítésével tovább bővült. Az innovatív, 8 fokozatú Powershift hajtómű 3 csoportban (A, B, C), előre- és hátramenetben egyaránt, összesen 24 sebességfokozatot biztosít. Az új erőátviteli rendszer további nagy előnye az a számos automata funkció, amelyek az üzemeltetés gazdaságossága mellett a vezetési komfortot is jelentősen növelik. A váltómű „A” csoportja kifejezetten a talajművelési munkák során jelent hathatós segítséget, ezzel a funkcióval az erőgép 10,7 km/h sebességig képes jó minőségű munkák végzésére. A „B” csoport fokozatait a könnyebb talajművelési- és homlokrakodóval történő műveletek végzéséhez illesztették, ezzel 4,3-18,1 km/h közötti sebességek tarthatók nyomatékveszteség nélkül. Közúti használat esetén a váltómű sebességfokozata közvetlenül a „C” csoportban kezdődik. A különböző szántóföldi munkák során az erőátviteli rendszer automatikusan kapcsolja a 8-8 sebességfokozatot az „A” és „B” csoporton belül. Közúton történő haladás esetén az erőátviteli rendszer automatikusan váltja a 8-8 sebességfokozatot a „B” és „C” csoport között. A kertészeti termesztés munkáihoz vagy téli üzemeltetési körülmények esetére – opcióként – a 48×48 mászófokozatú hajtómű is elérhető. A fokozatok közötti átfedések mértékének köszönhetően, az igazán nagy igénybevételt jelentő alacsonyabb menetsebességet megkövetelő szántóföldi munkák gyakorlatilag csoportváltás nélkül elvégezhetők.

Az S-ControlTM 8 egyedülálló hajtóműfunkciókkal is rendelkezik. Automata üzemmódban azonnali többletteljesítmény érhető el a gázpedál határozott, teljes lenyomásával (Kick-down funkció), amely jelentősen megkönnyíti pl. az emelkedőre való felhajtást nehéz pótkocsival. A terhelés alatt kapcsolható PowerShuttle irányváltóval a menetirányváltás folyamatos erőátvitel mellett végezhető el, az S-Stop II rendszer pedig nagyban megkönnyíti a megállás műveletét, illetve a rakodási feladatokat. A Quick Turn II funkció segítségével a manőverezés kevesebb kormánymozdulatot igényel, amely különösen a homlokrakodó használatakor jelent előnyt. A gépkezelő egy sor előre beállított érték közül választhatja ki a legmegfelelőbbet, illetve akár teljesen a saját igényeire szabhatja a kormányzás áttételét az S-TECH 700 vezérlőmonitor segítségével. A német DLG PowerMix-tesztje alapján, az új S-ControlTM 8 hajtóműnek köszönhetően a Steyr Profi 4145 fajlagos hajtóanyag-fogyasztása 258 g/kWh értékre csökkent, ami kategóriájának messze a legtakarékosabb traktorává teszi. Emellett az erőgép – kategóriájában – a 2018as évben Az Év Gépe díjat is elnyerte.

TerraBlade – mechanikus gyomirtás korszerűen

Az angol Claydon cég a saját gazdaságában két év alatt fejlesztette ki ezt a különleges, frontfüggesztésű sorközművelő kultivátort, amely az Egyesült Királyságban elsősorban a gyorsan terjedő parlagi ecsetpázsit leküzdését szolgálja. Az Agrii UK kutatói megállapították, hogy vegyszeres gyomirtással kombinálva a parlagi ecsetpázsit okozta szennyezettség ősszel sorbavetett kultúrák esetén a TerraBlade rendszeres használatával egyetlen idényben 98,5%-kal csökken. Ez az adat etalonként igencsak meggyőző, mert feltételezhető, hogy a kevésbé problémás gyomok esetén még jobb eredmény érhető el

A TerraBlade éles pengeként metszi át 3 cm mélységben a sorközben elburjánzó gyomok gyökereit. A gyomnövények gyökérzetének átvágása következtében azok elfonnyadnak, elhalnak. A II. kategóriájú frontfüggesztéshez csatlakozó gép teljesítményigénye egy méter munkaszélességre vetítve 10-12 LE. A hatméteres M6 alapmodellen 20 rugós kapa van. Claydon nemcsak fejleszti, hanem gyártja is ezt a gépet, mégpedig a saját maga által favorizált Hybrid Opti-Till sávos gabonavető gépek munkaszélességéhez igazodó kivitelben, a hagyományos, szántásra alapuló művelési móddal és a minimális talajművelés rendszerével versenyezve.

A TerraBlade iránytartása kézi kormányzáson alapszik. Művelőelemei kialakításának köszönhetően mindig használható, ha a traktorral már rá lehet menni a talajra. Őszi vetésű növényeknél a gyomirtás már akkor elkezdhető, nem kell megvárni, míg a sorközökben gyorsan fejlődő gyomok elveszik a kultúrnövény életterét. Tavasszal a folyamatos gyomirtással elérhető, hogy a kultúrnövények gyorsabb növekedésüknek köszönhetően kiszorítják a gyomokat.

Szerkesztőség