fbpx

INNOVÁCIÓK… A NAGYVILÁGBÓL

Írta: Szerkesztőség - 2017 szeptember 25.

Nyolc új Kramer teleszkópos rakodó

Az első teljesítményosztályba sorolható KT306, KT356, KT307, KT357 kompakt „mindenes” rakodók emelési magassága 6-7 m, és 3,5 tonnáig terhelhetők. Keskenyebbek és alacsonyabbak 2,3 méternél, így egészen szűk helyeken is használhatók. Motorjuk 136 LE teljesítményű, négyhengeres Deutz TCD 3.6 DOC+SCR rendszerekkel. A KT356 és KT357 modellek terhelésérzékelő Load Sensing hidraulikával is rendelkeznek, amely rakodáskor igen gyors mozgásváltást tesz lehetővé. Hidraulikájuk maximális üzemi nyomása hihetetlenül nagy: 260 bar. Ezek a rakodók 40 km/h sebességet biztosító, fokozatmentes Ecospeed hajtóművel is érkeznek.

A felsőbb osztályú KT447, KT507, KT557 és KT559 teleszkópos rakodók 4,4-5,5 tonnát képesek akár 9 m magasra is emelni. A két legnagyobb típus 156 LE teljesítményű, négyhengeres TCD 4.1 Deutz-motorjuk kipufogógázának tisztaságáról DOC+DPF+SCR rendszerek gondoskodnak. A modellek gyári alapfelszerelése a terhelésérzékelő hidraulika és az Ecospeed-Plus gyors közlekedést garantáló hajtómű. Az Ecospeed azonban ezt az előnyt egy nyomatékváltón keresztül a komoly vonó- és tolóerő kifejtésére képes hidrosztatikus hajtás előnyeivel kombinálja. A „Smart Driving” fordulatszám-csökkentővel a rakodó 40 km/h sebességgel is hajtóanyag-takarékosan halad. A KT557 és KT559 típusú, 5,5 t emelőképességű gépek kellő teljesítménytartalékkal rendelkeznek nagy tehéntartó gazdaságok vagy biogáz-telepek egészen nehéz munkáihoz is. Széria felszerelés a biztonságos és hatékony Smart Handling kezelést segítő rendszer, amely nemcsak a gép hosszanti irányban történő felborulása ellen véd – EN 15000 biztonsági szabvány –, hanem a gépkezelőt a hidraulikafunkciók automatikus végrehajtásával is aktívan támogatja. Három üzemmódja a biztonságos terhelési viszonyok állandó betartásával nagyon pontos anyagmozgatást tesz lehetővé a majorban. A munkát a kanál önálló visszaállása és az automatikus lengéscsillapítás tovább könnyíti.

Lovol Arbos 5000 traktorsorozat

A kínai befektető, a Foton Lovol traktor- és mezőgazdaságigép-gyártó konszern olaszországi, Lovol Arbos Group Spa leányvállalatánál készülő Arbos 5000 széria – Arbos 5100, 5115 és 5130 típusú – erőgépei 75-100 kW (100-136 LE) közötti teljesítményűek. Modern erőgépek, harmonikus, erős vonalakkal, korszerű műszaki jellemzőkkel és olyan teljesítménytartománnyal, ami sokoldalú, biztonságos működési rugalmasságot biztosít. Legfőbb erősségük a kiváló ár/érték arány.

Erőforrásaik (a kategóriájában „Engine of The Year 2015” díjnyertes) Kohler-Lombardini KDI 3404 TCR típusú, 4-hengeres, 3400 cm3-es, SCR-technológiájú, EGR+DOC rendszerekkel ellátott dízelmotorok. Az elektronikus vezérlésű, nagy nyomatékrugalmasságú, energiatakarékos üzemű dízelmotorok a Tier 4 Final kipufogógáz-tisztasági szabvány előírásait teljesítik. Az 5000 traktorsorozat Arbos 5130 típusú csúcsmodellje 1900 min-1 fordulatszámon 136 LE maximális teljesítmény, és (1400 min-1 fordulatszámon) 500 Nm maximális forgatónyomaték leadására képes. Az erőgép HeavyDuty kivitelű, mellső kerékhajtása elektrohidraulikus kapcsolású differenciálzárral ellátott. A mellső, 55°-ban alákormányozható kerekek kis fordulási sugarat tesznek lehetővé.

Az 5000 sorozatú traktorok erőátvitele háromféle is lehet: a 15/15 sebességfokozatot kínáló, mechanikus kapcsolású szinkronizált irányváltóval kombinált, a 30/30 fokozatot biztosító Powershift váltóval ellátott vagy a 45/15 sebességfokozatot lehetővé tevő Powershift váltóművel szerelt változatokból választhat felhasználója. Hátsó hárompontos függesztő szerkezete 4400 kg emelőképességű, hidraulikus rendszerét 110 l/min folyadékszállítású fogaskerekes szivattyú szolgálja ki, elektrohidraulikus működtetésű hátsó TLT-jéről 4-féle (540/540E/1000/1000E min-1) fordulatszámmal hajthatók meg a munkagépek. Az Arbos 5000 traktorsorozat vezetőfülkéjének tervezése és gyártása során a legmodernebb járműipari szempontokat vették figyelembe. A traktorfülke kényelmes ergonómiai kialakítása és belső, szokatlanul világos színe egy személygépkocsi kényelmét biztosítja. A vezetési élményt fokozza az alacsony zajszint, az irányító karok kényelmes elhelyezése, valamint a keskeny, de megfelelően erős oszlopoknak is köszönhetően az átlagosnál jobb kilátás. A négy oszloppal ellátott, robusztus, de mégis könnyű szerkezetű fülke maximális biztonságot és kényelmet, a hajlított, felfelé hosszan elnyújtott, nagy felületű mellső szélvédőnek köszönhetően pedig igen jó kiláthatóságot biztosít gépkezelőjének.

A megnyerő vonalvezetésű, jellegzetes olasz dizájnnal rendelkező, türkiz zöld-gyöngy fehér színekben pompázó Arbos 5130 erőgép a közelmúltban – egy nemzetközi zsűri értékelése alapján –, kategóriájában a „Red Dot Award 2017” terméktervezési („Product Design”) szakmai díjat is elnyerte.

Bednar újdonsága a még könnyebb OMEGA OO L

A „mindent mindenhova” vető, a hagyományos szántásos és a minimális talajművelési rendszerekben egyaránt használható, könnyített vázszerkezetű gép súlyának további mérséklésével, felszereltségének gazdagításával nyitotta az évet a cseh gyártó. A 3 m, 4 m és 6 m munkaszélességű gép súlycsökkentésével elérték azt, hogy a nagy gépkombinációval tavasszal már korábban ki lehet menni a táblára. A 2.800, illetve 3.500 liter befogadóképességű vetőmagtartályok fala könnyű polietilénből készül. Az X-elrendezésű új tárcsák átmérője – 460 mm – kisebb a korábbi 520 mm-nél, azaz könnyebbek és nagyobb kerületi sebességgel dolgozhatnak, ami javítja a magágykészítés minőségét. Az új OMEGA a tárcsák mögötti az ún. Coulter-szekció hullámos, öntisztító, ofszet elrendezésű tárcsáival kötött, rögös talajon még eredményesebb lehet. A hektáronként kivethető magmennyiség a vetőhenger cseréjével rendkívül széles tartományban – 0,5 és 350 kg között – állítható. A vetőgép ISOBUS-kompatibilitásának köszönhetően a kivetett magmennyiség a traktor vezetőfülkéjéből menet közben is változtatható. A sortávolság a talaj típusától és nedvességtartalmától függően választható: 12,5 cm vagy16,5 cm. A választott munkamélységben hidraulikusan akár 130 kp-dal is terhelhető, kéttárcsás PSP (Precise Seed Placement) csoroszlyák a vetőmagot egyenlő vetési mélységbe helyezik le a teljes munkaszélességben és tökéletesen követik a talaj egyenetlenségeit hosszanti és átlós irányban is. Hordozó gumiabroncsainak mérete 425/55 R17. A kezelési kényelemhez hozzájárul az is, hogy az ellenőrző leforgatás és a vetőmagtartály leürítése a gép mögött, hátul történhet. Az üzemeltetéséhez szükséges traktorteljesítmény a munkaszélességtől, a felszereltségtől és az üzemi körülményektől függően 110 és 300 LE között lehet.

Szerkesztőség