fbpx

Vetőmag: 100% drágulás, negyedmilliónál 1 tonna kalászos

Írta: Kohout Zoltán - 2022 július 06.

Megjelent a Vetőmag Szövetség friss tájékoztatója a várható kalászosvetőmag-árakról. A szakmai szervezet szerint a rossz termés ellenére lesz elég a 35%-os felújítási arányhoz.

kalaszos vetomag aszaly

Rossz a termés, de lesz elég a felújításhoz

Mindenütt elmarad az átlagostól az őszi kalászos vetőmagtermés, de annyi biztosan lesz, hogy a várható készletek a szakmailag elfogadható 35% körüli felújítási lehetőséget biztosítsák – jelentette be a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZ). Takács Géza, a VSZ elnöke a tagság körében indított felmérés kapcsán hozzátette, sok helyütt súlyos terméskiesés is bekövetkezett, a tavalyi raktári mennyiségek érdemi hatást nem gyakorolnak az új termésű készletekre.

kalaszos vetomag aszaly

Már a tájékoztató ár is nagyon magas

Az viszont rossz hír a gazdáknak, hogy a vetőmag-szaporítók kiadásainak emelkedése mellett az infláció és más árnövelő hatások is megjelennek a vetőmagok árában. A VSZ jelenleg 246 ezer forintos tonnánkénti árat ad tájékoztatójában az őszi kalászosok II. szaporulati fokú vetőmagjaira. (Csomagolt, gombaölő-szerrel csávázott, fémzárolt vetőmag, az eladó telephelyén gépkocsira rakva. Nem fix és ajánlott, hanem tájékoztató ár.) A szövetség hangsúlyozta: iránymutatása nem jelent árrögzítést, hanem a tagság körében végzett széleskörű felmérés révén kialakított mértékadó jelzés a vetőmag nemesítésével, előállításával és forgalmazásával kapcsolatos termékpályák szereplőinek.

5 év alatt 100-ról minimum 250 ezerre drágult egy tonna

Mint laptársunk, a MezőHír nemrég megírta: dr. Vida Gyula, a martonvásári Agrártudományi Kutatóközpont főigazgatója is arról beszélt, hogy a piacnak az árakban el kell ismernie azt a munkát, amit a vetőmag-szaporítók végeznek. A VSZ közleménye is megerősíti: a vetőmag-előállítás olyan szükséges tevékenység, mely a biológiai alapok folyamatos biztosításával nélkülözhetetlen eszköze a mezőgazdasági termelésnek, s ezen keresztül a végfelhasználók érdekeit szolgálja.

Tavaly egyébként a vetőmagok tényleges ára magasabb volt, mint a VSZ által kiadott tájékoztatóban foglalt. Ennek oka az volt, hogy a kereskedők az árat a megrendelő telephelyére szállítva közlik, és az elmúlt években egyre növekvő speciális csávázást magasabb áron számítják fel. Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy az utóbbi 5 évben lassan, 100-ról „csak” 130 ezerre nőtt 1 tonna őszibúza-vetőmag ára. Vagyis az idei árnövekedés simán elérheti a 100 százalékot 2021-hez mérten…

Fotók: (Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)