fbpx

A vízkészletek védelmében

Írta: Szerkesztőség - 2023 július 05.

A víz az egész bolygón stratégiai jelentőségű erőforrás és a fenntartható fejlődés kulcstényezője – mondta Nagy István agrárminiszter a víz szerepéről és a vízgazdálkodás fejlesztéséről tartott előadásában az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének (FAO) 43. plenáris ülésén.

A FAO 43. plenáris ülése
Nagy István agrárminiszter a víz szerepéről és a vízgazdálkodás fejlesztéséről tartott előadását Rómában

A víz és az élelmiszertermelés összefüggése

A tárcavezető kiemelte, a vízkészletek és az élelmiszertermelés biztonságát egyidejűleg kell fenntartani, amelyre főként – a talajok és ökoszisztémák vízmegtartó képességének javítása mellett – az öntözéses gazdálkodás fejlesztése nyújt lehetőséget.

Magyarország a felszíni vizekből történő öntözést részesíti előnyben, ezzel csökkentve a felszín alatti vízkészletek túlzott igénybevételét. Ennek érdekében hazánk megteremtette a jogi alapjait az öntözési közösségek létesítésének, amelyekből eddig több mint 200 került hivatalos elismerésre, mintegy 80 ezer hektárnyi területen – részletezte a miniszter.

Tisztújítás – a régi-új főigazgató

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének július 1. és 7. közötti ülésszakának alkalmával a tagállamok nagy többséggel – köztük Magyarország támogatásával – újraválasztották a FAO főigazgatóját, a kínai Qu Dongyut is.

A második ciklusra újraválasztott vezető megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy itt az ideje „újraírni az élelmezésbiztonságról szóló narratívát”. Rámutatott arra, hogy a globális igény miatt az agrár-élelmiszeripari rendszereknek sürgősen hatékonyabbá, befogadóbbá, rugalmasabbá és fenntarthatóbbá kell válniuk.

Forrás: AM Sajtóiroda
Összeállította: Barna Ferenc