fbpx
437753

Nő a terület, bővül a piac: új lendületben a hazai dinnye?

Írta: - 2023 június 26.

Idén végre nemcsak pangás vagy csökkenés, hanem szerény növekedés várható a görögdinnye-termőterületben, és a jelek szerint nagy lehetőség idén az export is. És lehet, hogy a dinnye 90%-a víz, de azért nagyon (nagyon!) érdemes sokat enni a hazaiból!

dinnye

Több lesz a terület és a kereslet

Megfordul a hazai dinnyetermőterület három éve tartó csökkenési trendje, sőt, idén a termőterület 10% körüli növekedése várható. A 2022-es 2635 hektáros görögdinnye-termőterület az idén 2870 hektárra bővül – igaz, még ez is elmarad a 2021 előtti 3500 hektártól. Különösen Kelet-Magyarországon nagy a növekedés, ahol 25-30%-kal nagyobb területen termesztik majd a görögdinnyét. Más a kép a magasabb munkaerő-igényű sárgadinnyénél, ahol tovább csökken a területnagyság: a tavalyi 350 után idén körülbelül 315 hektáron lesz csak jelen – hangzott el nemrég a Magyar Dinnyetermesztők Egyesületének szezonnyitó ülésén.

A korábbi évek csökkenő tendenciái után a külpiaci igények növekedése is várható. A szezon eleji, termőterületen és átlagosan elvárható hozamokon alapuló, kiinduló prognózisnak tekintendő termésbecslés szerint idén körülbelül 123-125 ezer tonna görögdinnyét és csaknem 10 ezer tonna sárgadinnyét termelnek majd Magyarországon. Ez a 10 kg/fő/év körül alakuló belföldi fogyasztáson (100 ezer tonna) túl egy nagyjából 30 ezer tonna körüli export-árualapot képez. Ez már csak azért is fontos, mivel a belföldi piac gyakorlatilag telítődött a hazai áru számára. Mennyiségben több dinnyét Magyarországon nem lehet eladni, esetleg másmilyet, például a magnélkülit. További jó hír, hogy az exportpiacokról is növekedést jelentenek: bőven lesz hova értékesíteni a magyar termést.

dinnye

Nem dúskál az európai piac

És egy kis kitekintő. Spanyolországban is csökken a termőterület ráadásul a hideg tavasz miatti forgalomcsökkenés után drasztikus árzuhanás sújtott a gazdákat, akiktől 20-45 eurócentért vették át a boltban 2 euróért kapható gyümölcsöt. Az európai szempontból az egyik legfontosabb szereplőnek tekintendő Marokkót a vízhiány sújtja: 30-40%-os területcsökkenésről számoltak be. Olaszországban körülbelül 5%-os területnövekedésről érkeztek hírek, de a mostani időszak katasztrofális, emberéleteket is követelő időjárási anomáliái miatt – helyi szakemberek szerint – a terméskiesés erősebben érinti a június 5-25-ig tartó időszakot. Görögországban a termelők próbálják őrizni a termőterületet, és a korai szegmensben mégis jó profitot érnek el. A hazai dinnyének ugyanakkor megint kell ettől tartania. Ukrajnában az oroszok agressziója miatt 40%-ra visszaeső termőterület most ugyan nőtt 30%-ot, de a kiesés így is nagy. Romániában idén 10-15%-kal csökkent a termőterület, akárcsak Makedóniában vagy Szerbiában, ahol ennek mértéke akár a 30-40%-ot is elérheti.

dinnyepakolás

Érdemes megrágni a legjobb „vizet”

Társadalomtudományi szempontból is érdekes trendre utal – írtuk meg már 5 évvel ezelőtt is –, hogy a magyarok is a kisebb méretű dinnyéket keresik a boltokban. Ennek az egyik oka az, hogy egyre kevesebb az olyan nagy család, ahol egy-egy 8-12+ kilós dinnyét 4-8 főre kell vásárolni. Az áruházakban a folyamatosan a ládákban maradnak a nagyobb dinnyék, miközben a kisebb, 5-7 kilós árut mindig elkapkodják a vevők.

Mivel a dinnye több mint 90%-a víz – sőt, „biológiailag szűrt” és tápanyagokban gazdag víz –, a fogyasztása már ezért nagyon egészséges. A hazait pedig nemcsak lokálpatrióta érzületeink miatt érdemes enni, hanem azért is, mert a kiváló magyar termőterületekről frissebben érkeziok el a vásárlókhoz.
A sárgadinnye kiváló karotin- és C-vitaminforrás, a görögdinnyében a citrullinnak és a likopinnek tulajdonítható az egészségmegóvó szerep (a likopin az emberi szervezet számára közvetlenül hasznosítható antioxidáns). Különféle érrendszeri betegségek, szívroham, valamint rákbetegségek kialakulásának megelőzésében is szerepe lehet, de az UV-sugárzás elleni védelemben is. A sárgadinnye gyógyhatásai közül a bőrbetegségek, meghűléses betegségek enyhítésében játszott szerepe mellett említést érdemel a jó emésztést, a kedvező gyomor-és bélműködést segítő, valamint vesetisztító hatása. Bár a magját sokan nem szeretik, az összes értékes esszenciális aminosavat tartalmazza, bővelkedik vasban, cinkben, kalciumban és B-vitaminokban, igaz: hogy jótékony hatásait kifejtse, alaposan össze kell rágni.

(forrás: FruitVeb)

CÍMKÉK