fbpx

Fagykár után

Írta: - 2024 április 30. -Hirdetés

Az előző hetekben érkezett lehűlés miatt a helyenként fellépő fagy erőteljes károsodást okozott a növényeinkben.
Főleg alacsonyan fekvő, fagyzugos helyeken fagytak el a növények. Egyéves fejlődésű növények esetében ilyenkor már nincs mit tenni, ha a növény teljesen elfagyott oda a termés. Ha a fagyás csak részleges, még esetleg megmenthető valami a termésből. Évelő növények vagy ültetvények esetében a növények újra hajtanak és egy részleges termést betakaríthatunk. Szőlő és a gyümölcsök esetében, ha már kifejlett, nagy hajtások fagynak el, az nem csak az adott évi termést semmisíti meg, hanem az újrahajtott vesszők sem érnek be időben, amely a jövő évi termést csökkenti.

Szőlő és gyümölcs ültetvényekben, dísznövényekben fagykár esetén, az új hajtások minél gyorsabb kifejlődéséről kell gondoskodni. Az új levélzet kifejlődését Amalgerol® 3-4 l/ha vagy Amalgerol® Essence 2 l/ha dózisának kipermetezésével segíthetjük elő. Az Amalgerol® fokozza a növények növekedési erélyét, az új hajtások kifejlődése gyorsabb lesz, így a növény hamarabb rendelkezik megfelelő levélfelülettel a további növekedéshez és a termés kineveléséhez. AÖP: 1 pont.

Kertészeti felhasználás esetén egy 20 literes permetezőbe töltünk 2 dl Amalgerol®-t és ezzel permetezzük a növényeket. Erősebb fagykár esetén a kezelést 2 hét múlva megismételjük.

Hechta