fbpx

Na, most aztán nem savanyú a szőlő!

Írta: Kohout Zoltán - 2017 augusztus 03.

Bármilyen szeszélyes volt is az idei első félév, derűlátóak a hazai szőlőművesek a termőterületek többségében. Közben azért van még min izgulniuk a szőlész-borász szakembereknek és gazdaságvezetőknek a szüretig hátralévő hetekben.

Fagy és hőség, szárazság és jég

Finoman fogalmaz, aki szeszélyesnek és kevésbé finoman, aki szélsőségesnek nevezi az idei év időjárását a szőlőtermesztők szempontjából. Télen kemény fagy, tavasszal nyári meleg és téli hó, nyáron szárazság és itt-ott özönvíz-szerű esőzés, néhol jégverés tette próbára még a tapasztalt szőlész-szakemberek tudását. – Ugyanakkor a szőlő növényvédelme szempontjából kiugró szélsőséges nem kísérték a szezont – teszi hozzá a helyzetképhez a Syngenta szakembere.

Rendkívül pusztító

Varga Zoltán fejlesztőmérnök szerint továbbra is a lisztharmat jelenti a legnagyobb kihívást, de regionálisan egyéb kórokozók és kártevők is okozhatnak problémát. – A súlyos károkkal fenyegető szürkepenész ellen a megelőzés a leghatásosabb fegyver – mondja Varga Zoltán, aki úgy látja: szüretig döntő tényező lesz az időjárás, amely az előrejelzés alapján jelenleg kedvez a szőlőnek. – Ha ez idő alatt nem érik szélsőséges hatások a termést, akkor jó alapanyagot adhatnak a szőlőtermesztők a borászoknak – prognosztizálja a szakember.

A legnagyobb kihívást a szürkepenész és az aranyszínű sárgaságot terjesztő amerikai szőlőkabóca jelenti. Ez utóbbi, rendkívül pusztító kórokozóra szinte az összes Magyarországon termesztett szőlőfajta fogékony. Az ellene történő védekezésben nagy jelentősége van a rovarölő szeres kezeléseknek, amelyek célzottan nem a kórokozó, hanem a terjesztő amerikai szőlőkabóca ellen irányulnak.

Majdnem 3 millió hektó bor

A művelt borvidéki szőlőterület nagysága Magyarországon megközelíti a 60 ezer hektárt. A leszüretelt szőlő mennyisége 2014-ben 348 ezer tonna volt, 2015-ban a termés mennyisége meghaladta a 398 ezer tonnát. A 2016-ban 400 ezer tonnányi szőlőtermés jobb, mint az elmúlt évek átlaga, ám több borvidéken fagyok, jégverések, kártevők miatt jelentősen csökkent a termésmennyiség. Az elmúlt esztendőben 2,8 millió hektoliter bort készítettek országszerte a borászatok.

(Szerkesztette, fotó: Kohout Zoltán; forrás: Syngenta, Szellő Gábor)