fbpx

Hal-szilázst a baromfinak – csak ne legyen szaga!

Írta: Kohout Zoltán - 2021 augusztus 05.

A különféle betegségek, a takarmányárak elszabadulása és a környezetvédelmi aggályok miatt újra a figyelem homlokterébe kerül a halászati melléktermékek takarmánycélú felhasználása. Sőt, az eredmények sok esetben jobbak, mint például a fehérjenövények esetében.

 

Pazarlás helyett hasznosítás

A hal-szilázs bevonása a brojler étrendbe javítja a növekedési teljesítményt és – ha kellő körültekintéssel keverik a takarmányba – akkor a hús minőségét is. A hal-szilázs olyan alapanyagokból készül, amiket a halfeldolgozás során már nem hasznosítanak: például halfej, belső szervek. Ezeket amúgy a tengerbe dobják, ami nemcsak pazarló, de környezetszennyező is lehet. Ugyanakkor ezek a maradvány-alapanyagok fontos és hasznos esszenciális aminosav- és ásványianyag-forrást biztosítanak. Mindez különösen akkor értékelődik fel, amikor az afrikai sertéspestis és a fogyasztói szokásváltozások világszerte felhajtják a baromfihús iránti keresletet, közben pedig a baromfitakarmányozás folyamatosan új forrásokat és nagyobb hasznosítási hatékonyságot keres.

 

baromfi
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

 

Fokozott testgyarapodás

A hal-szilázs továbbá az anaerob körülmények miatt hosszú távon tárolható, kevésbé hajlamos az oxidációra és az avasodásra. Emellett a savas silózás csökkenti a pH-t, ami fékezi a legtöbb patogén baktérium növekedését. Egy mexikói kutatás során úgy találták, hogy a kiegészített étrendhez képest fokozott testtömeg-gyarapodás érhető el a hal-szilázs-szójaliszt keverékével etetett csirkéknél. Javult a brojlerek takarmánykonverziója (FCR) – vélhetően a fermentáció során hidrolizált fehérje és az esszenciális aminosavak (hisztidin, treonin, metionin, glicin, alanin, tirozin) jelenléte révén. Ezt erősítette meg a Norvég Mezőgazdasági Egyetem kutatása is. Ott a diétás hal-szilázs és a halzsír brojlerekre gyakorolt hatását vizsgálták a növekedési teljesítményre és a húsminőségre nézve.

 

A szag

A jó takarmányhasznosítási eredmények mellett azért van egy megoldandó probléma is. Ha nagy mennyiségű haltakarmányt építenek be az étrendbe, annak a szaga megjelenhet a csikehúsban. Ezt azonban megfelelő bekeverési arányokkal elkerülhetik.