fbpx

Mind mennyiségben, mind minőségben jó évet zárnak a kukoricatermesztők

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2020 október 18.

Az izocukorgyártásban biztosított a zökkenőmentes ellátás

Hiába álltak talpra tavaszhoz képest a szállodák, éttermek, kávézók, a nagy rendezvények elmaradása még lefelé húzza a belföldi élelmiszeralapanyag-felhasználást – mondta a Hungrana vezérigazgatója. Ez igaz a kukoricára is, amely egészen jól átvészelte az idei, meglehetősen hektikus időjárási viszonyokat. Ugyanakkor vannak olyan területek, ilyen például az alkoholok vagy az üzemanyagok piaca, ahol kisütött a nap a tengeri számára.

Interjú Reng Zoltánnal, a Hungrana vezérigazgatójával

 

 

A mezőgazdasághoz nem volt túl kegyes idén az időjárás. A kukorica esetében hogyan alakult a terméshozam?

– Az elmúlt 5 év átlaga fölött várjuk a kukoricatermést, de ez az ország bizonyos területein eltérő képet mutat: északon vagy Kelet-Magyarország egyes részein rekordtermésre van kilátás, míg a Dunántúlon kicsivel elmarad a megszokottól. A szakma 8 millió tonna terméshozammal számol, ami picivel kevesebb, mint a tavalyi, de még így is meghaladja az elmúlt öt év átlagát. A napokban kijött NAK-termésbecslés azonban rekord, 8,7 t/h hozammal és 8,38 milliótonnás terméssel számol jelenleg.

 

Az időjárás okozott kárt a tengeri minőségében?

– Az idei évben kicsit később kezdődött a betakarítás, de az elmúlt néhány hét tapasztalatai alapján azt mondhatom, hogy mind mennyiségben, mind minőségben jó évet zárnak a termelők. A Hungrana Szabadegyházán található gyárába már hetek óta érkezik a nedves kukorica, szerencsére toxinnal még nem találkoztunk.

Hogyan alakul a hozam Európában?

– Ha az Európai Unió kereslet-kínálati viszonyait tekintjük, akkor az idén az USDA szerint 66,3 millió tonna körüli terméssel számolhatunk, ami szinte ugyanannyi, mint a tavalyi. A fekete-tengeri térségben van egy kis terméskiesés. Itt sem mondható rossznak a termés, de Ukrajnában, Romániában, Bulgáriában a várakozásokhoz és az elmúlt évekhez képest kevesebb. Hogy konkrétumot is említsek: Romániában az idén „csak” 11 millió tonnára számítanak a szakértők, ami 1,5 millió tonnával kevesebb, mint a tavalyi rekordtermés. Nyugat-Európában is vannak olyan országok, ahol a vártnál kevesebb lesz a termés. Ez azt jelenti, hogy az EU-ba több terményt kell majd hozni (Európa ugyanis kukoricadeficites), ennek forrása várhatóan a Balkán, illetve Ukrajna lesz.

Hogyan alakul az idei évben a kukorica árfolyama?

– A hazánkban megtermelt kukorica közel fele, több mint 40%-a exportra kerül, így az exportpiacok határozzák meg a hazai kukorica árát is. A fekete-tengeri kikötői paritások alapján mozog a magyar piaci ár is. Az árak az elmúlt hetekben kissé emelkedtek, főként a betakarítás csúszása miatt, a nagy szállítóhajók ugyanis már a kikötőkben állnak, és várnak a töltésre. A következő hetekben, mikor az aratás igazán megindul, fog kiderülni, milyen is valójában a kereset és kínálat találkozása. Illetve ne felejtsük el a forint gyengülését, melynek következtében az elmúlt időszakban emelkedett a kukorica ára (forintban sokkal jobban emelkedett a kukorica ára, mint euróban).

A COVID 19 második hullámát éljük Európában és hazánkban is.

– Igen, a tavasszal alkalmazott óvintézkedéseket ismét bevezetni kényszerültünk mind a munkatársaink, mind a gyárba érkező szállítók érdekében. Ahogy azt már korábban elmondtam, a HORECA szektorra komoly csapást mért a vírus miatti korlátozás, és hiába nyitottak újra ezek a helyek, a forgalom messze elmarad a megszokott mértéktől. Bár most nincsenek még olyan komoly korlátozások, mint tavasszal, de a nagyszabású rendezvények kiesését megérzi a szektor, ami nálunk az izocukor piacát érinti. Mivel több termék/alapanyag előállításával foglalkozunk, így ez nem érinti a céget annyira negatívan, hiszen egyes más termékeink iránt, mint például az alkohol, jelentősen megemelkedett az érdeklődés. Továbbá szerencsének gondolom, hogy az áru-, illetve alapanyag-forgalomban nincsenek fennakadások, a vízi és vasúti közlekedés is zavartalan, így a gyártás és alapanyag-ellátás is zökkenőmentes.

www.hungrana.hu