Agrárgazdasági elemzések

Borítókép

Kedves Olvasó! Ebben az új sorozatban arra vállalkoztam, hogy röviden összefoglalom, elemzem a nemzetközi kukorica- és főbb gabonapiacokat, azok változásait, trendeket, várakozásokat.

Mindenekelőtt szögezzük le, hogy minden gabona egy olyan árualap, mellyel globálisan kereskednek, a nagy mennyiségben olcsó logisztikának köszönhetően pedig fél kontinenseket is átszel egy-egy hajó, megrakva akár magyar kukoricával. Ebből következik, hogy mint minden tömegárura, ennek árára is nagyon sok tényező hat, és számtalan dolog befolyásolhatja annak alakulását. Időjárás, nyitókészlet, termelés, import, fogyasztás, zárókészlet, védővámok, kereskedelmi háborúk, minőségi kérdések, spekuláció, csak hogy a legfontosabbakat említsük. Idén sincs ez másképp, ezek a dolgok mind hatnak a kereskedelmi folyamatokra és így az árak alakulására.

Kukorica

Végső adatok még nem állnak rendelkezésre, de az USA Mezőgazdasági Minisztériumának előrejelzése szerint 1,1 milliárd tonna terem idén, míg a felhasználás 1,13 milliárd tonna lesz. A különbség, mintegy 30 millió tonna a készletekből kerül fedezésre, mely zárókészlet így várhatóan 308 millió tonna lesz. Ez jelentősen elmarad a két évvel ezelőtti rekord zárókészlettől (350 millió tonna), azonban így is magasnak mondható. A négy évvel ezelőtti zárókészlet 279 millió tonna volt. Globális szinten fontos kiemelni az amerikai-kínai kereskedelmi háborút, mely jelentősen visszaeső kukoricaexportban nyilvánul meg, nem kis fejfájást okozva ezzel az amerikai termelőknek. Az amerikai kukoricatermelés nagyjából 30%-ának piaca az etanolipar, mely várhatóan idén több kukoricát fog felhasználni. Ennek oka, hogy jelenleg országosan egy liter benzinbe 10% etanolt kevernek, ebben az évben a szabályok lehetővé teszik a 15%-os bekeverést. Amennyiben ez minden államban megvalósul – erre kicsi az esély – akár meg is oldódhat a kínai exportprobléma. Várhatóan azonban ez nem így lesz, ezért a komoly értékesítési problémák tartósak lesznek. Ami érdekes, hogy ennek ellenére az árak nem zuhantak be, bár nem mondhatóak magasnak sem. Január negyedikén 3,75 dollárt kérnek egy véka kukoricáért, ami 141 eurónak felel meg FOB Mexikói-öböl paritáson januári szállítással. Ezzel az amerikai kukorica a világ legolcsóbb kukoricája. Az amerikai kontinensen érdemes figyelni majd Brazíliára és Argentínára. Mindkét országban átlagos vagy annál magasabb termést várnak, amit azonban csak március/áprilisban tudunk meg teljes bizonyossággal. Európában egy átlagos 60 millió tonnás termés úgy mutatkozott meg, hogy míg Nyugat-Európában sok millió tonna termés kiesett a száraz és csapadékmentes időjárás következtében, addig Közép- és Kelet-Európában rekord vagy rekord közeli termés született. Ahhoz, hogy minden keresletet ki lehessen elégíteni, mintegy 20 millió tonna importra lesz szükség, amelynek legnagyobb része Ukrajnából és Szerbiából fog érkezni az öreg kontinensre. Ezt az ukrajnai rekord 35 millió tonnás termés is segíti. Ár tekintetében a betakarítás kezdete óta néhány eurónyi mozgás volt tapasztalható, ezzel együtt stabilnak nevezném a tengeri árát. Ennek megfelelően a következő hónapokban nem várok óriási ármozgást semmilyen irányban sem, érdemes lesz azonban a tavaszi vetési adatokat figyelni, nemcsak hazánkban, hanem a környező országokban is!

Búza

A világ búzatermése stabil volt idén is, bár a tavalyi évi kimagasló eredménytől elmaradt 30 millió tonnával, így 733 millió tonna került a raktárakba. A betakarítás előtti készlet 260 millió tonna volt. Európában 20 millió tonnás nyitókészlethez 136 millió tonna termelés társult, ami elmaradt a tavalyi 151 és a két évvel ezelőtti 144 millió tonnához képest. A szokásos 6 millió tonnás import idén is behozatalra kerül majd. A kieső mennyiség jelentős része Nyugat-Európában volt, míg Kelet-Közép- Európában nem mutatkozott sem rossz termés, sem rossz minőség. Természetesen a negatív betakarítási adatok következményeként a MATIF árak mintegy 30 eurót emelkedtek a nyár végén, és ezen a 200 eurós szinten mozog azóta is, márciusi szállítással. Véleményem szerint a piac már beárazta a kieső mennyiséget, és részben importtal, részen kukoricával pótolták a szükséges volument, ezért átlagos minőség esetében itt sem várok már jelentős ármozgást.

Reng Zoltán
Hungrana vezérigazgató,
a Magyar Kukorica Klub elnöke

Tartalom közti banner a cikk végére
no