fbpx

Agrárgazdasági elemzések

Írta: Agrárágazat-2020/07. lapszám cikke - 2020 június 30.

Kukorica

Amennyiben a június 11-én megjelent (az Egyesült Államok szokásos havi előrejelzésében(USDA WASDE) közölt) adatok maradéktalanul valóra válnak, akkor a világban az eddigi legnagyobb kukoricaterméssel számolhatunk (1.188 millió tonna), mely rekordot jelent az USA-ban (406 millió tonna), Brazíliában (107 millió tonna) és Ukrajnában egyaránt (39 millió tonna).

A vetések minden nagyobb kukoricatermesztő országban jól sikerültek, ráadásul mindez emelkedő vetésterület mellett, továbbá az időjárás is kedvezően alakult ezidáig. Egyelőre nehéz globális szinten olyan tényezőt találni, mely egyértelműen a kukorica tartós áremelkedésének irányába mutatna. A COVID-19 járvány – hasonlóan a búzához – a kukorica esetében rövidtávon keresletcsökkenést okozott, főként a kieső etanoltermelés és a takarmányfelhasználás miatt.

Bár a kőolaj ára az április végi történelmi mélypontot követően emelkedésnek indult, ezzel paralel az etanol iránti kereslet is növekvő trendet mutat, a magasabb készleteket és a várható rekordtermés okozta kínálati nyomást az emelkedő üzemanyagcélú alkoholtermelés önmagában nem képes eliminálni. Változatlanul porondon van a Kína és USA között ’dúló’ kereskedelmi háború is, mely az épp aktuális hírek alapján, rövidtávon képes befolyásolni az árakat. A középtávú trend esetleges megfordításához azonban többre lesz szükség egészen addig, míg az USA gabona és szója exportja részben helyettesíthető más forrásból (Brazília, Argentína, Ukrajna).

Árak tekintetében mind a chicagói, mind a párizsi jegyzések enyhe csökkenő trendet mutatnak, az elmúlt hetekben relatív alacsony ingadozás mellett. Az új kukoricajegyzések a MATIF esetében úgynevezett inverz piacot mutatnak, az ókukorica magasabb áron kereskedik, mint az új termés (06.15: 165,25 EUR/mt augusztus vs. 162,25 EUR/mt november).

A kukoricavetés óta eltelt időszak adott okot az aggodalomra belföldön. A csapadék, majd a hőösszeg hiányának következményeként az állomány elég vegyes képet mutatott. Általánosságban elmondható, a növények fejlettségében egy-, néhol akár kéthetes elmaradás tapasztalható egy átlagos év hasonló időszakához mérten.

CBOT kukorica, 2020. július

MATIF kukorica, 2020. augusztus

A várva várt csapadék a legtöbb helyre megérkezett, így ez némi fellélegzésre adhat okot, mindazonáltal a kukorica sorsa még nem dőlt el, további csapadék szükséges lesz a jó terméshez.

A piac a fentiek következtében viszonylag csendesnek mondható. A nagyobb exportőrök ókukoricaprogramjaikat befejezték, jelen-leg a kiszállítások folynak. Bár a statisztikák 2–3 hónap késéssel jelennek meg, az már most körvonalazható, hogy az előző évekkel összehasonlítva a 2019/2020 gazdasági évben nagyobb kukoricamennyiség került exportra. Az elmúlt hetekben bekövetkezett áremelkedés a belföldi keresletre vezethető vissza. A jelenlegi ókukorica-árszintek az exportlehetőségek felett vannak, így az „kiárazódott” a magyar piacról. Az új kukorica a MATIF-hoz hasonlóan alacsonyabb áron kereskedik, bár ezek az árszintek is néhol magasabb telephelyi árakat eredményeznek, mint azt az exportlehetőségekből kalkulálni lehetne. A jövőt illetően fontos kérdés még az EUR/HUF árfolyam alakulása, hiszen egy esetlegesen erősödő árfolyam a forintban megnevezett exportárakat csökkenti.

Mindenesetre a következő kritikus periódus a virágzási időszak lesz, bízzunk a jó/jobb folytatásban.

Búza

Nehéz megjósolni a világon legnagyobb mennyiségben termesztett kenyérgabona piacának alakulását. A globális kereslet rövid távon bizonyosan csökkent a HORECA szektor szinte teljes leállása miatt kieső takarmányszükséglet eredményeként, ráadásul az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának havi riportja szerint világszinten jó termés várható (773 millió tonna), jelentősen emelkedő zárókészlet mellett (310 millió tonna). A beszámoló minden jelentős búzatermesztő ország esetében jó terméssel kalkulál, így az Európai Unió esetében is, melyet 141 millió tonnára becsül. Az adat némileg meglepő, hiszen a nagyobb EU-ban előrejelzéseket publikáló ’elemzőház’ – Stratégie Grain, COCERAL, ADM – sőt, még az Európai Tanács is lényegesen gyengébb, cca. 128 millió tonnányi várható búzaterméssel számol. Miután az EU nettó exportőr, így a kieső termésmennyiség várhatóan az export-árualapot csökkenti, mely még így is tetemes mennyiség, 25-26 millió tonna lehet.

MATIF, búza, 2020. szeptember

CBOT, búza, 2020. július

A fentiek eredményeként a nemzetközi tőzsdei jegyzések az elmúlt hónapokban – bár jelentős ingadozás mellett – csökkenő trendben mozogtak.

Magyarországon a várható termésre több tényező is kedvezőtlenül hatott. Tavasszal az aszályba hajló időjárás, majd az elmúlt hetek részben megkésett esőzései és az évszakhoz képest hűvös, párás időjárás a tavalyi eredményekhez képest alacsonyabb terméssel és vélhetően gyengébb minőséggel kerül majd betakarításra. A minőségi paraméterek között a toxininfekció kockázata magasabb lehet. Az árpa betakarítása rövidesen megkezdődik, majd a búza következik. Reménykedjünk, hogy a kedvezőtlen előjelek ellenére meglepetéssel szolgálnak majd az eredmények, és a vártnál jobban alakulnak a termésmennyiségek és a minőségi paraméterek.

Reng Zoltán
Hungrana-vezérigazgató