fbpx

Agrárium: csúnyán boríthat a nagy meleg

Írta: Kohout Zoltán - 2018 január 10.

Az immár nemcsak nyáron, hanem télen is extrémnek nevezhető időjárás pár héten belül „mindent” felboríthat. Ha sokáig marad a mostani, hótakaró-mentes meleg, az kibillenti a haszonnövények normális fejlődését és életritmusát, s ezzel a gazdaság jövedelmi várakozásait is. Lesz-e hó, lesz-e fagy, vagy marad a meleg…?

Amióta megszüntették a telet…

A téli hótakaró nyilván nemcsak a szemnek esztétikus és nemcsak a téli sportok, a szánkózók szívének fontos – hanem, elsősorban, a mezőgazdászoknak. A hóréteg gondoskodik arról, hogy a sarjadó őszi vetések ne fagyjanak el a januári-februári hidegben… Ez volt a képlet régen, a klímaváltozás beköszönte előtt, ám az időjárás-változás láthatóan eltörli a hagyományos teleket. Bár Magyarországon a tavalyi január hozott némi fagyot, de havat már nem, az év többi részében pedig újabb meteorológiai (meleg)rekord dőlt meg. Idén máris példátlan, nem egy helyen 17-19 fokos „téli hőséggel” folytatódott az eleve enyhe tél. A legközvetlenebb fenyegetés most az, hogy a melegben gyorsan sarjadó – és egyelőre hótól védtelen – növények egy kemény fagyban tönkremennek.

Rovar, rágcsáló, jégkristály

A legtöbb gyümölcsültetvényen, szőlészetben egyelőre tart a nyugalmi állapot, nem indult el átfogó rügyezés, így a fenyegetés még nem „élesedik”. Ugyanakkor nagyon kellene a lehűlés ahhoz, hogy ez így is maradjon; illetve nagyon hiányzik a védelmet nyújtó, jégkristályos téli csapadék. A normális-hagyományos életciklus felborulása persze nem 2-3 nap alatt következik be, az azonban kétségtelen, hogy ha ezt az extrém januári meleget egy kemény fagyos időszak követi, az nemcsak a gyümölcs-szőlő-ültetvényeken, hanem a szántóföldi kultúrákban (elsősorban a repcében) is nagyon komoly károkat okozhat. Mint már tudjuk, pontosan így történt ez tavaly is.

A nagy meleg emellett közvetett és igazán csak tavasszal jelentkező kárt okozhat a károsító rovar- és emlőspopulációk nagy számban való áttelelése miatt.

Langyos kilátások

Márpedig a meteorológusok szerint inkább ez utóbbi várható: kisebb, szórványos és legfeljebb párcentis havat hozó hidegek lesznek legfeljebb. Az idokep.hu február derekáig kiadott prognózisa jellemzően enyhe, maximum mínusz 4 fokos faggyal, ugyanakkor 3-9 fokos meleggel számol.

Kohout Zoltán