fbpx

Szép számok: javított év elején az agrárium a külkermérlegen

Írta: Kohout Zoltán - 2024 július 05.

De azért vannak csúnya számok is a listán… Rekordon a kivitel értéke, és jelentősen csökkent a behozatalé.

Minden partnerünkkel javunkra billen a mérleg

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kivitelének értéke 3,6 milliárd, a behozatal értéke 2,4 milliárd eurót tett ki 2024 első negyedévében. Ezzel pozitív tartományban van továbbra is az agrár-külkereskedelem aktívuma: a plusz 1,14 milliárd 389 millióval több, mint 2023 első negyedévében. Ez részben annak is köszönhető, hogy a kivitt áruk értéke majdnem 3 százalékkal nőtt, míg az importérték átlagosan mintegy 11 százalékkal csökkent, így az egyenleg 52 százalékkal haladta az előző évi azonos értéket.

A legfontosabb piacunk továbbra is Német- és Olaszország, Románia és Ausztria, majd Lengyel- és Horvátország, Szlovákia – és minden viszonylatban fennáll a külkereskedelmi mérleg pozitív volta, vagyis mindehová többet szállítunk, mint amennyit importálunk.

Szélsőségesen jó és rossz eredmények

Tovább romlott ugyanakkor például az élősertés-kivitel mérlege, majdnem duplája az import a kivitelnek, de a sertéshúsexport 4 év után idén először előzi meg a behozatalt. Továbbra is erős a baromfihús-kivitel, amely értékre-mennyiségre durván 2,5-szerese az importnak. Kiugróan teljesít továbbra is a nyerstej-kivitel: a mintegy 130 ezer tonnás exporttal szemben csupán18 ezer tonnás import áll, az értékkülönbözet aktívuma csaknem 8-szoros.

Sokat erősödött idén – mint arról többször írtunk is korábban – a búzakivitel: az első negyedévi, csaknem 1,2 millió tonnás export az utóbbi 4 év legjobb eredménye. Ezzel szemben a kukoricaexport továbbra is gyengélkedik: míg például 2021-ben ilyenkor 1,5 millió tonnát vittünk külföldre, idén az első 3 hónapban csak 700 ezer tonnát. Viszont ragyogóan szerepelt év elején a napraforgómag-kivitel, ami 140 ezer tonnával szintén az utóbbi 4 év legjobbját hozta, és kiugróan jó a napraforgómagolaj-kivitel is: a 190 ezer tonnás eredmény is négyéves rekord. A korábbi éveknél jobb a repcemagexport teljesítménye is.

Ugyanakkor a burgonyakivitel lényegében megszűnt: míg durván 30 ezer tonnát hozunk be, addig az export már az ezer tonnát sem éri el – az Agrárközgazdasági Intézet jelentése szerint. Hasonlóan katasztrofális állapotban van a hagyma-külkereskedelem: a majd’ 20 ezer tonnás importtal szinte már nem állítható szembe kivitel az első negyedévben.