fbpx

Aszály és áradás: katasztrófa, ami az olaszoknál történik

Írta: Kohout Zoltán - 2023 május 22.

Ezrével fulladnak vízbe állatok, többszáz állatfarm és 50 ezer munkahely van veszélyben az észak-olaszországi áradások miatt. Nemrég még vízhasználat-korlátozást kellett bevezetni az idei, újabb súlyos aszály miatt.

Rothad, borul, drágul

Akár 4-5 évre is veszélybe került a gyümölcstermés Észak-Olaszország egyik legfontosabb mezőgazdasági régiójában. Az ANSA idézi a Coldiretti gazdaszövetség vasárnapi közleményét, ami szerint az Emilia-Romagna északkeleti részén a bekövetkezett áradások miatt a gyümölcsösökben rekedt csapadékvíz „megfojtotta” a fák gyökereit. A mintegy 15 millió növényt érintő rothadás súlyosan érinti az olasz „gyümölcsvölgyként” ismert régiót, ahol őszi- és sárgabarackot, szilvát, almát, körtét és szamócát is termesztenek. Az időjárási anomáliák – amik nálunk is felborítják az évtizedes-évszázados menetrendet – várhatóan jelentős hatással lesznek az amúgy is emelkedő árakra.

sertéstelep áradás
Fotó: Andreas Solaro (AFP)

Oda az állat, oda a munkahely

A súlyos áradások természetesen az állattartást is fenyegetik. Több mint 400 baromfifarm, több mint negyedmillió szarvasmarha, sertés, juh és kecske, 45 ezer méhcsalád védelmét, elhelyezését kell megoldani. Részben már ez is későn van: több tartományban ezrével pusztultak éhen vagy fulladtak meg haszonállatok, miután a víz okozta áradások, földcsuszamlások üvegházakat, istállókat tett tönkre. A csapás a mezőgazdasági munkahelyeket is veszélyezteti, nem is keveset: az egész értékláncot (termelés, feldolgozás, logisztika) tekintve több mint 50 ezer állást fenyeget a tönkrement agrár-infrastruktúra miatti visszaesés.

áradás szántóföld

Milliókat érint az ivóvíz-probléma is

Közben az immár második éve jelentkező súlyos szárazság is jelentős károkat okozott. Olaszország történetében először volt példa arra, hogy kormányzati csúcsértekezletet tartanak az aszályhelyzetről. A márciusi-áprilisi helyzet olyan súlyos volt, külön kormánybiztos vette kézbe a legsürgősebb intézkedések irányítását; nemzeti vízhasználati akciótervet indítottak; korlátozásokat és vízgazdálkodási kampányokat vezettek be. Az ivóvíz-adagolás (!) még mindig 3,5 millió lakost érinthet, a vízkorlátozás pedig 300 ezer agrárvállalkozás munkáját is megnehezíti. Az év elejétől 30 százalékkal kevesebb csapadék esett, mint a tavalyi év ugyanazon időszakában, az északi térségekben – ahol most áradások vannak – az arány elérte a 40 százalékot.

Tavaly az őszi-téli időszakban száz napig nem esett csapadék az észak-olaszországi térségben.