fbpx

Akikre büszkék lehetünk: 2018 legjobb tavaszi tömegtakarmányai

Írta: Szerkesztőség - 2019 május 10.

Idén az ’Év tavaszi tömegtakarmánya 2018’ díj nyerteseit sok kiváló minőségű tömegtakarmány közül kellett kiválasztani, ami nem volt egyszerű feladat. A trend pedig azt mutatja, hogy egyre több olyan telep van, ahol évről évre jó minőséget tudnak előállítani. Az idei legjobbak közül több évekkel ezelőtt nagydíjas lehetett volna. Sőt, akár egyszerre több takarmány esetében is el lehet érni ugyanabban az évben az ’országos kiválóság’ kategóriáját. A cél azonban nem az, hogy egy vagy két takarmányunk kiváló legyen, a többi meg ahogy sikerül… Hanem az, hogy minden szilázs és szenázs, ami a tehenészetben megtalálható, egyöntetűen legalább ’jó’ minőségű legyen. Mert a tehénnek ellensége a változás, de jó barátja az állandóság.

Szolnokon ismét átadtuk az „Év tavaszi tömegtakarmánya 2018” díjakat a tavaszi és nyári betakarítású szilázsok/szenázsok kategóriáiban. Erről szeretnék most számot adni. Három kategóriában hirdettünk győzteseket (lucernaszilázs és lucernaszenázs: 285 minta; rozsszilázs/szenázs kalászhányás előtt betakarítva: 126 minta; fűszilázs/szenázs: 120 minta). A versenyben azon minták vettek részt, amelyek 2018. május 1. és 2019. február 1. között érkeztek be a laboratóriumunkba.

A lucerna esetében a minimális szárazanyag-tartalmat 30%nál húztuk meg, de azon mintákat is bent hagytuk a versenyben, amelyeknek 30% alatti szárazanyag-tartalom mellett jó volt az erjedése. Lehet 30% alatt is jó minőségű lucernaszilázst készíteni, de csak nagy kockázattal. A 40% feletti szárazanyag-tartalom sem tekinthető hibának. Tekintettel arra, hogy a széna helyettesítésére a nagy szárazanyag-tartalmú szenázsok a legalkalmasabbak. Nem általános cél nagyon száraz lucernaszenázst készíteni a tömörítési nehézségek miatt, de a jó minőségű szenázsnak lehet strukturális szerepe az adagban. Az erjedés és a tömöríthetőség szempontjából továbbra is a 35-40% közötti tartomány tekinthető biztonságosnak. A szűkítés során az RFV (NDF és ADF alapú értékelés) volt az első szelekciós paraméter (160 pontérték felett). Reális cél lenne a prémium minőség kitűzése, ami 170 feletti pontszámot jelent. Ezt követte a rostösszetétel (NDF<40% sza., ADF<30% sza. ADL<5% sza.), majd a rost emészthetősége (NDFd48>45% sza.). Idén is kiemelt szerepet kapott a hamutartalom az értékelésben, mert e paraméterben elmaradunk Európától. Az emelkedett hamutartalom káros az erjedésre (vajsavas erjedés), hordozza a kórokozó Clostridium-fertőzés kockázatát és csökkenti az energiatartalmat (+100 g/kg hamu = -1 MJ/kg sza. NEl). Pedig a technológiai fegyelem javítása, valamint a műszaki technológia fejlesztése által csökkenthető a hamutartalom! A lucerna hamutartalma két forrásból tevődik össze: a természetes ásványianyag-tartalom az egyik oldal (Ca, P, K, Na, Mg), ami kb. 6-7%.

Az efölött mérhető hamutartalom főleg a földszennyeződésből származik (felcsapó eső, egyenetlen talajfelszínből adódó betakarítási probléma, vakondtúrás, alacsony tarló, alacsony munkamagasságú rendkezelés és rendfelszedés). Ezt követte a nyersfehérje, mint értékmérő tulajdonság. Ha az előző paraméterekre figyeltünk, és helyes tápanyag-utánpótlási technológiánk van, akkor a nyersfehérje-tartalom meghaladja 20%-ot. Szelekciós paraméterként a minimum 21% nyersfehérje-tartalmat tűztük ki célként. A nitráttartalmat mint állategészségi kockázati tényezőt értékeltük a szűkítés során. A magas nitráttartalom a műtrágya/hígtrágya túldozírozása, vagy a késői kijuttatás esetében lehet magas, különösen korai betakarítással párosítva. A jó minőségű szilázs erjedése sem maradhat el az értékelésből, ezt volt az utolsó paramétercsoport, amit ellenőriztünk. Elsősorban a tejsav mennyisége és az ammóniatartalom (fehérjebomlásra utaló paraméter) volt a fókuszban.

Az év lucernaszilázsai/szenázsai

A 285 mintából a legjobb 13 lucernaszilázs és szenázs átlagos táplálóanyag-tartalma az alábbi volt. Ezen adatok célként tűzhetőek ki 2019-ben is! Fontos azonban látni, hogy ilyen minőség esetében első kaszálásra nem várható több, mint kb. 2-3 tonna sza./ha hozam. A lucernaszilázsok és -szenázsok között a legkiválóbbakat az alábbi telepeken készítették 2018-ban. Gratulálunk!



1. táblázat

Az „Év lucernaszilázsa 2018”díjat (285 mintából kiválasztva) két cégnek adtuk át, mint megosztott díjat. Gratulálunk!

  • Dávodi Augusztus 20. Zrt.
  • Agrár-Ker Kft., Csanádpalota

Az év rozsszilázsai/szenázsai

A rozs esetében a rosttartalom, a rostösszetétel (NDF<55% sza., ADF<33% sza., ADL<3% sza., nyersrost<30% sza.) és a rostemészthetőség (NDFd48>65%) volt az elsődleges szempont, mivel a rozs gyors öregedése miatt ez kritikus a szántóföldi betakarítási technológiában. Az értékelés során nagy hangsúlyt kapott a hamutartalom (maximum 12% sza.): a kora tavaszi betakarítás nehézségei, a vajsavas erjedés és a földdel bevitt kórokozók kockázata miatt. A fehérjetartalom mellett (minimum 15% sza. nyersfehérje), a nitrát is szelekciós paraméter volt. A 126 mintából a legjobb 11 rozsszilázs és szenázs átlagos táplálóanyag-tartalma az alábbi volt. A rozsszilázsok és -szenázsok között a legkiválóbbakat az alábbi telepeken készítették 2018-ban.

2. táblázat

Az „Év rozsszilázsa 2018” díjat (126 mintából kiválasztva) két cégnek adtuk át, mint megosztott díjat. Gratulálunk!

  • Extra Tej Tejtermelő Kft.,Beled
  • Mezőfalvai Mg. Zrt.

Az év fűszilázsai/szenázsai

Az intenzív füvek esetében a minimális szárazanyag-tartalmat 28%-nál húztuk meg, mivel a magasabb kiindulási cukortartalom segíti a tejsavas erjedési folyamatot, illetve április végén-május elején nehéz elérni a 30% feletti értéket nagy hozam esetében. Ezt követte a rost emészthetősége (NDFd48>65% sza.) és a rostösszetétel (NDF<50% sza., ADF<30% sza., ADL<3% sza., nyersrost<30% sza.). Idén is kiemelt szerepet kapott a hamutartalom. Az intenzív füvek hamutartalma két forrásból tevődik össze: a természetes ásványi anyag-tartalom az egyik oldal (Ca, P, K, Na, Mg), ami füvek esetében kb. 5-6%. Az efölött mérhető hamutartalom főleg a földszennyeződésből származik. Ezt követte a nyersfehérje-tartalom. Szelekciós paraméterként a minimum 15% nyersfehérje-tartalmat tűztük ki célként. A nitráttartalmat, mint állategészségi kockázati tényezőt értékeltük a szűkítés során. A jó minőségű fűszilázs erjedése esetében a tejsav mennyisége és az ammóniatartalom (fehérjebomlásra utaló paraméter) volt a fókuszban.


3. táblázat

A 120 mintából a legjobb 13 fűszilázs és szenázs átlagos táplálóanyag-tartalma az alábbi volt. A fűszilázsok és -szenázsok között a legkiválóbbakat az alábbi telepeken készítették 2018-ban.

A 2018. év legjobb fűszilázsainak és -szenázsainak a táplálóanyag-tartalma, emészthetősége és erjedése a 3. táblázatban látható:

Az „Év fűszilázsa 2018” díjat (120 mintából kiválasztva) két cégnek adtuk át, mint megosztott díjat. Gratulálunk!

  • Agrár-Ker Kft., Csanádpalota
  • Dávodi Augusztus 20. Zrt.

Különdíjat (GRAND CHAMPION TELEP 2018) adtunk át két olyan cégnek, akik három kategóriában is (lucernaszenázs, rozsszilázs és fűszilázs) a minták felső 10%-ába kerültek. Tehát háromféle tömegtakarmányból is kiváló minőséget készítettek 2018-ban! A „GRAND CHAMPION TELEP 2018” díjat két cégnek adtuk át, mint megosztott díjat.

Gratulálunk!

  • Rábapordányi Mg. Zrt.
  • Bátortrade Kft., Nyírbátor

dr. Orosz Szilvia