fbpx

Innovatív etetési technológia – a MilkTaxi

Írta: Barna Ferenc - 2022 június 12.

Egészséges, költségkímélő borjú takarmányozást tesz lehetővé a Holm&Laue korszerű etetési technológiája, a MilkTaxi. A precíziós eszköz biztosítja a kiegyensúlyozott etetést, az opcionális felügyeleti rendszer ellenőrizhetővé teszi a folyamatokat, és dokumentálja az itatási adatokat azok későbbi elemzéshez.

Szarvasmarha
A kiegyensúlyozott takarmányozást az állatok meghálálják (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Komplett rendszer

A termék több, mint egy etető-itató vödör. Négy különböző méretű tartállyal forgalmazzák itthon: 100, 150, 260 és 400 literessel. Az első három méret önjáró formában rendelhető, vontatható gépként a két legnagyobb méret érhető el.

A tejpótló tápszerek oldásához a gép aljában, a tisztítást nem akadályozó, csomómentes mixet biztosító keverőegység van beépítve.

Az eszköz egyben kíméletesen felmelegíti az etetéshez használt, oldott tápszert vagy tejet. A felületfűtésnek köszönhetően nem ég oda a tej, minősége megmarad, a hőmérséklet pedig folyamatosan figyelemmel kísérhető a kijelzőn.

A gép pasztörizálásra is képes a beépített technológia által, bár ez a funkció opcionális.

A mobilitást négykerekes futómű biztosítja, az alacsony súlypontnak köszönhetően az eszköz stabil. A nagy első kerekek és a megemelt hasmagasság lehetővé teszi az egyenetlen terep, a kisebb küszöbök leküzdését is.

A rendszert digitális alkalmazás teszi teljessé, melyen keresztül a kezelők és a telepi vezetők figyelemmel kísérhetik a folyamatokat, a gép aktuális állapotát.

MilkTaxi
Négy különböző tartállyal rendelhető a berendezés (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Miért élmény a MilkTaxival etetni?

Az etetés cseppmentesen zajlik, kilenc program állítható a kiadagoláshoz 50 ml-es pontossággal. A tejkiosztó ergonomikus, könnyű adagolókarral lett szerelve. A távvezérelhető adagolókar akár 10 m-es távolságban is működtethető.

A LED-es világítás segíti az esti/hajnali órákban történő etetést/itatást, ezáltál az eszközzel a kivilágítatlan istállókban is jól lehet közlekedni.

Az önjáró hajtást EL-AN elektromos fokozatmentes első híd biztosítja, két sebességgel előre és hátra, ezáltal a munkaerő fizikai terhelése is lényegesen csökkenthető.

A tartály kialakítása, valamint a teljesen nyitható fedél lehetővé teszi a gyors és egyszerű tisztítást. A mosóprogram által biztosított a megfelelő és folyamatos higiénia.

A gépre szerelt antenna és a telepített RFID táblák által az eszköz képes azonosítani az borjúházakat, majd a kijelzőn megjeleníteni az azokhoz rögzített információkat. Hat különböző itatási görbe adható meg, melyeknél a borjú életkora függvényében programozható a napi itatási mennyiség.

MilkTaxi
A kijelző jól informálja a kezelőt, segíti a készülék használatát (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A terméket itthon az Inter-Mix Kft. forgalmazza.

Szarvasmarhák takarmányozásával korábban ebben a cikkünkben foglalkoztunk.