fbpx

Jövedelmező lesz az arcfelismerés az állattartásban

Írta: Kohout Zoltán - 2021 április 05.

Nemcsak a mezőgazdaság, hanem a kultúrtörténet lapjaira is bekerül majd az a találmány, amin most dolgoznak holland kutatók. Ha sikerül megfejteni a haszonállatok érzelemkifejezéseit, akkor hatalmasat javítható az állatok állapota, így az állattartás jövedelmezősége is.

 

allattartas

 

Jövedelmező jólét

Az állattartási, állatjóléti technológiák fejlesztésének célja nemcsak erkölcsi alapon javítani az állatok tartási körülményein. A másik fontos cél a jövedelmezőség, a termelékenység hatékonyságának fokozása. A legújabb fejlesztések ezért már az egyedszintű megfigyelés, ellenőrzés és beavatkozás lehetőségét tűzik ki. Minél előbb felismerhető az egyednél az állapotváltozás, annál hamarabb megkezdődhet a beavatkozás, így a gyógyulás esélyei javulnak, költségei csökkennek.

 

allattartas

Mit éreznek…?!

Ennek a folyamatnak lehet része az a holland kutatás, amelynek célja az állatok érzelmeinek felismerése a test különböző területeiről – testtartás, arckifejezés, stb. – szerzett képi információ feldolgozásával. Eddig szenzorokat és szondákat használtak az állatok létfontosságú statisztikáinak mérésére, de ezek azt jelentették, hogy az állatot egy olyan eljárásnak vetik alá, amely maga is stresszt okoz – állapítja meg a holland Wageningen Egyetem és Kutatóintézet munkacsoportja. A jövőben ezért fontos, hogy nem invazív eszközökkel, például az arc jellemzőinek felismerésével azonosítják az egyes állatokat, és feldolgozzák az adatokat, így egy állatorvos vagy gazdálkodó gyorsan észlelheti az állatok érzelmi állapotát. Közben számos problémát kell leküzdeni, hiszen ahogy az emberek, úgy vélhetően az állatok sem reagálnak azonosan a különféle érzéseikre, állapotukra: dühre, félelemre, boldogság- vagy unalomérzetre. Azt sem tudni, hogy a 60-70 féle emberi érzelemmel szemben a haszonállatok hányféle ilyen impulzus átélésére, kimutatására képesek.

 

allattartas

 

Arcfelismerés az állomány biztonságáért

A Wageningen Egyetemen folyó kutatás során a tehenek és sertések 14 arcvonási kombinációját, valamint hét érzelmi állapotát differenciálták eddig. A több ezer sertés és fejőstehén képeit és videóit értékelve sikeresen azonosították az állatok 86 százalékát és érzelmi állapotukat. Ilyen adatokból alakítható ki a gazdaságban számos biztonsági alkalmazás. Az állattartásban a rendszer előnye lehet a betegségek, fertőzések korai felismerése, így a kezelés gyors megvalósítása, a beteg állatok kiemelésével az állomány védelme.

 

Illusztrációk: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán