fbpx

A 100 lóerős 100.

Írta: - 2015 szeptember 14.

Eladásra került a Két-Kata Kft. 100. Kubota traktora. A cég több mint 1,5 éve látja el a Kubota márka kizárólagos importőri teendőit Magyarországon, és mostanra már több mit 100 traktor került értékesítésre hazánkban 12-140 lóerőig.

A 100. értékesített traktor egy 100 lóerős Kubota M9960 típus, mely a Heves megyei Gyöngyöspatán lelt gazdára 2015. augusztus 14-én. A traktort Szabóné Kata, a Két-Kata Kft. ügyvezetője adta át egy emléklap kíséretével. A „Szerencsés” 100. Kubota tulajdonosait faggattuk, hogy miért erre a márkára esett a választás és milyen feladatokat fog ellátni az új gép.

Dudoláné Szerencsés Mária és Szabóné Kata

Dudoláné Szerencsés Mária és Szabóné Kata

Az 5 hektár csemege- és borszőlőből valamint 4 hektár bodzából álló gyümölcsösben gazdálkodó családi vállalkozás igénye elsősorban a meglévő 80 lóerősnél nagyobb teljesítményű traktor volt.  Több típus is szerepelt a listán, így az országot körbejárva szervizesektől, kereskedőktől, traktorosoktól tapasztalatokat gyűjtve végül a 100 lóerős Kubota M9960 típusra esett a család választása. Japán minőségről lévén szó, nem volt kérdés a megbízhatóság, melyet már korábban személyautók terén is megtapasztaltak az új tulajdonosok. „Ha meghallom, hogy japán, akkor nekem az 5-ből 5-öt jelent. Megbízható.” -hangzott el Dudoláné Szerencsés Máriától, a 100. Kubota tulajdonosától.

Olyan traktor kellett, amit, ha „beteszek sebességbe, akkor az menjen előre”, ne legyen túlbonyolítva, és minimális elektronikával rendelkezzen. A váltó összesen 36 előre és 36 hátrameneti sebességfokozatot biztosít, kétfokozatú „hi-low” terhelés alatt kapcsolható nyomatékváltóval. A kormány alatt elhelyezkedő tisztán hidraulikus vezérlésű terhelés alatti irányváltó kar pedig könnyebbé és gyorsabbá teszi az irányváltást az előre és hátramenet között, így gyorsan és egyszerűen kivitelezhetőek az ültetvényekben gyakori sorvégi fordulók. Nem elhanyagolható, hogy a motoron kívül máshol nem található elektronika a gépen.

A 100. traktor tulajdonosa és leendő kezelője

A 100. traktor tulajdonosa és leendő kezelője

Az új jövevény igazi mindenes feladatokat fog ellátni ezen a 9 hektáron. A szántóföldi munkáktól a permetezésig, csonkázásig, gyomirtásig, törzstisztításig mindent, ami egy gyümölcsösben előfordulhat. A munka legjava szállítási feladatokból fog állni, jellemzően bodza és szőlőszüretkor, így a traktor beavatása is ebben az időszakban történik. Gyöngyöspata 10%-os emelkedőin nagy kihívást okoz a permetezés is, tekintve, ha egy 1600 literes permetezőről van szó. „Lejtőn nem probléma, de felfelé igényli a permetező a nagyobb teljesítményt, főleg mikor beszívja a ventilátor a lombot, megakasztja a lapátot és lefullasztja a 80 lóerős kistraktort” – mondta Szerencsés Úr.

Az új traktor mellett nagyobb teljesítményű munkaeszközökre is beruháztak, így fontos, hogy a traktor a 100 lóerő mellett nagy saját tömeggel is rendelkezzen. A viszonylag nagy 3700 kg-os tömeg és a 100 lóerő ellenére nem nevezhető méretesnek a Kubota M9960. Gyümölcsösről lévén szó kiválasztásnál fontos volt a traktor szélessége és magassága is. A vállalkozásban a szőlő fajták és a bodza különböző sortávval vannak ültetve, így a 2 m széles traktorral nem lesz gond a manőverezés. Döntő volt egy szőlő fajtánál a szélesség mellett a magasság is. A traktor a maga 2,7 méterével a versenytársakhoz képest alacsonynak bizonyul ilyen tágas fülkével az új tulajdonos szerint. „Kipróbáláskor elsőre szokatlan volt a tágas fülke. Szellősebb, szélesebb, tágasabb” – nyilatkozott Szerencsés Úr. Az M szériájú traktorok ablaka lekerekített, hogy jobb kilátást és tágasabb érzetet adjon kezelője számára illetve az ívelt felső szélvédő növeli a kilátást is. A próba után külön kiemelte leendő kezelője a légrugós ülést: „Apróságnak tűnik, de nem elhanyagolható az ülés, annak kialakítása; ha egész nap a traktorban dolgozom, ne fárasszon le”.

Viszonylag kompakt méretben 100 lóerős kategóriában nem igazán találni ennél megfelelőbb típust a magyar piacon, így a műszaki paramétereket is figyelembe véve egyelőre jó választásnak bizonyult a Kubota M9960. Első alkalommal hárman látogattak el a Két-Kata Kft. dányi telephelyére kipróbálni a traktort és mind egyöntetűen megállapították, hogy lényegesen könnyebb vele megfordulni a többi kipróbált géphez képest. A kúpkerekes első kerék meghajtás biztosítja az M60 szériás traktorok jó manőverezhetőségét. Ez a konstrukció lehetővé teszi a traktor kis fordulási sugarát és a több mint 55°-os bekormányzási szöget, mely páratlan mozgékonyságot biztosít szűk helyeken is.

A Két-Kata Kft-nél a traktort a műszaki háttér adja el, és ez ebben az esetben sem történt másként. A traktor kiválasztása előtt Szerencsésék először a helyi illetőségű szervizessel kerültek kapcsolatba, aki részletesen elmondta a Kubota ismérveit. Megerősítést nyert, miszerint a Kuboták gondmentes igáslovak; megbízhatóak, egyszerűen kezelhetőek és a kötelező szervizeken kívül az elmúlt 2 évben még nem voltak konstrukciós problémából adódó meghibásodások. Ezt a megbízhatóságot a gyártó is fenntartja, melyre biztosíték a 3 év vagy 3000 üzemóra gyári garancia.

A Kubota M9960 átadása

A Kubota M9960 átadása

Cikk, fotók: Spiller Katalin