fbpx

Állattartási kiállítás hiányában

Írta: Csomor Zsolt - 2020 március 18.

A rendezők sajnálattal közlik, hogy figyelembe véve a kormány eddigi döntéseit és a WHO világjárvány deklarációját, a Covid-19 pandémiára tekintettel az idei évben elmarad az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok. A következő kiállítás 2021-ben kerül megrendezésre.

 

Futótűzként terjedt a hír, miszerint az idei évben elmarad a vásárhelyi kiállítás. A kiállítás nemcsak az állattenyésztés, de az egész a magyar mezőgazdaság legnagyobb jelentőségű szakmai ünnepe is, amelyet kezdetektől fogva a Hód-Mezőgazda Zrt. szervez. A döntésről, annak hátteréről és következményeiről a Magyar Állattenyésztők Szövetsége kérdezte Antal Gábor vezérigazgatót.

– Mikor érezték először, hogy a járvány a kiállítást is érinteni fogja?

– Legelőször komolyan ez akkor merült fel bennünk, amikor megjelent Magyarországon az első koronavírusos beteg.
A Hód-Mezőgazda Zrt.-nél március 6-án már bevezettük a saját pandémiás tervünket, és el kellett gondolkodni azon is, hogy mi a realitása a kiállítás megtartásának. Amikor a kormány meghozta határozatát, a vészhelyzetre tekintettel döntöttük úgy, hogy az idei kiállítás elmarad.

– Mik voltak az első reakciók?

– Sok visszajelzést kaptunk, amik megerősítették a döntésünket. Sokan méltatták is, mivel hazánk legjobb rendezvényének tartják, de ezzel együtt biztosítottak arról, hogy megértik a határozatunkat!

– Mekkora kárt jelent a cégnek a rendezvény lemondása?

– Pontosan még nem tudtuk összeszámolni, de a kiállítás előtt szűk két hónappal már jelentős szervezésben vagyunk. Sokat dolgoztunk egyebek mellett a rendezvény marketingjén is, az ehhez kapcsolódó anyagok nyomtatása pedig szinte elkészült. Természetesen már a beruházással kapcsolatos folyamatok is elindultak, a csarnokban felújításokat kezdtünk. A villamoshálózat fejlesztését, a nádtetők kijavításának nagy részét is kiviteleztük. Nagyságrendileg több tízmillió forintos a kár, ami – bevétel híján – akár százmilliós nagyságrendre is rúghat.