fbpx

Ez az, amit az állatok követelnek!

Írta: - 2017 április 26.

A hencidai szövetkezet „kiszámítható és stabil” eredménnyel alkalmazza az Argos-F melaszalapú folyékony takarmány-kiegészítőjét

Megtérülése gyors, mohón követelik, és hamar hasznosítják a tehenek, a takarmányhasznosulás javulása miatt kedvezőbb tejtermelési mutatókat eredményez – mi az? Ma, amikor a szarvasmarha- és tejágazat komoly jövedelmezőségi gondokkal küzd, egyre népszerűbb az iménti kérdésre adható válasz. Sőt, a hencidai szövetkezetnél, ahol az Argos-F Group termékeit használják, ma már baráti kapcsolatok is köszönhetők a „folyékony elixírnek”.

A szarvasmarha-állományok a világ számos országában – így nálunk is – konszolidálódnak, a telepek mérete növekszik. Ezzel együtt a modern technológiák részeként dinamikusan bővül a folyékony, elsősorban a melaszalapú takarmány-kiegészítők alkalmazása. Kormányos László, a hencidai Új Élet Mg. Szövetkezet ágazatvezetőjének lelkesedése meggyőzően igazolja a trendet.

– A szövetkezet fő-állattenyésztőjeként, húsz éve kerültem kapcsolatba a kabai élelmiszer-feldolgozóüzem MelaFeed divíziójával, és amikor bemutatták a melaszalapú folyékony takarmány-kiegészítőt, kipróbáltuk. Amit tapasztaltunk, az kecsegtető volt, hiszen az állataink már másnapra érezhetően több MelaFer N-nel ízesített takarmányt fogyasztottak el. Azóta is így van, bár a termék helyét tíz éve a MelaVite MV60, illetve a gyártó és forgalmazó szerepét szintén az Argos-F vette át (a külföldi tulajdonú feldolgozóüzem és a MelaFeed 2007 befejezte tevékenységét). Az átmenet a két cég közt zökkenőmentes volt, az Argos-F 2007-től történő szállításai tovább javították eredményeinket és ezzel megelégedettségünket. Ez annak is köszönhető volt, hogy 2006 végén megindult az Argos-F péri üzeme működésének előkészítése. A folytonosságra további garancia volt a személyi tudás és háttér, hiszen a kabai üzem bezárását követően is ugyanazokkal folytattuk a munkát. Például az Argos-F fő tulajdonosaival, Bonnay Lászlóval és Varga Csabával (akik a MelaFeed megalkotói voltak) a személyes kapcsolataink minősége azóta is változatlan, sőt! A 10 éve megtörtént váltás sikeres volt, hiszen ha a MelaVite-ot bármilyen takarmányhoz adjuk, teheneink étvágyában nincs változás, sőt szinte alig kell a jászolt takarítani – érzékelteti az Argos-F takarmány-kiegészítőjének „népszerűségét” a tenyésztésvezető.

A 200 tejelőtehenet gondos körülmények közt tartó hencidai szövetkezet a legegyszerűbb technológiával adagolja a természetes, melaszalapú, MV 60-as névről is ismert MelaVite-ot: rálocsolják a takarmányra. De vajon ma, amikor a tej nyomott áron is alig értékesíthető, megéri még költeni plusz takarmányra?

– A MelaVite-tal olyan tejtermelést értünk el naponta, ha állatonként 1 kilóban szabjuk meg a folyékonytakarmány-adagot, amely segít az állandó hozamok fenntartásában, mindezt kifizetődően. Azonnal megtérül az alkalmazása. A tejválság valóban probléma, de az Argos-F termékével éppen ennek ellensúlyozását segítjük – mondta Kormányos László. Az ízletes, étvágyfokozó MelaVite-tal nemcsak jobban fogy a takarmány, de hatékonyabban is hasznosul. A MelaVite a magas cukor- és a hozzá illesztett fehérjetartalom révén elősegíti a bendőbaktériumok felszaporodását, jó étrendi hatásának köszönhetően nemcsak a fontos fehérjeforrás, hanem kiegyensúlyozza a tömegtakarmányok minőségének ingadozását vagy éppenséggel – többek között – a hőstressz hatásait is. Megéri megfizetni a magas hozzáadott értéket!

Kormányos László nemcsak állatai jó közérzetére és gyarapodására tekint örömmel, hanem arra a jó viszonyra is, amelyre a melaszalapú termékek alkalmazása révén tett szert. – Túlzás nélkül, baráti kapcsolat alakult ki az Argos-F képviselőjével, Hadházy Péterrel, és kollégáival. Stabil, kiválóan felkészült szakmai és emberi partnerek, rugalmasak és türelmesek az üzletfeleikkel, pontosan és precízen teljesítik, amit vállaltak akár szolgáltatásban vagy szállításban, akár a termékeik minőségében és teljesítményében – mondta a hencidai szövetkezet fő-állattenyésztője.

Kohout Zoltán