Keresni kell a fenntartható és alternatív élelmiszertermelési és fogyasztási megoldásokat – erre ösztönzi a mezőgazdaságban tevékenykedő szakembereket az éghajlatváltozás, a növekvő népesség, a globalizáció.
Rovar, mint alternatív fehérjeforrás (Fotó: Pixabay)
Az alternatív fehérjeforrások fogyasztásában rejlő kockázatok feltérképezése és értékelése érdekében átfogó, komplex vizsgálatsorozat megindításával bízta meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (NÉBIH) Nagy István agrárminiszter. A kérdés jogosságát és komplexitását mutatja a nem oly távoli időben megjelent cikkünk, melyben a tücsök alapú ételek allergén hatásairól írtunk.
Alternatív fehérjeforrások egészségügyi-, szemléleti okokból, vagy csak divatból
Kiemelte, egyre többen fordulnak – és nem feltétlenül valós egészségügyi okból – az alternatív fehérjeforrások felé, kiiktatva étrendjükből az állati termékeket. Példaként említette a rovarokat, a lombikban tenyésztett húst és a – mellékesből fő összetevővé vált – szóját, amit a fogyasztó a mindennapi étkezése részévé tenne, miközben a kockázatáról még keveset tud.
„Figyelni kell a világ változásait, nyitni kell az újdonságok felé, de mindeközben nem szabad figyelmen kívül hagyni a már bizonyított tapasztalatokat, ismereteket sem, melyek az étkezések terén a kiegyensúlyozottságra intenek” – hangsúlyozta a miniszter.
Sokak kedvence a hamburger. Vajon rovarból is? (Fotó: Pixabay)
Magyarország bőségesen rendelkezik kiváló minőségű élelmiszer-alapanyagokkal
Nagy István szerint a láncszemlélet a magyar élelmiszerbiztonság területén régóta jelen van és hatékonyan érvényesül. Kizárólag e komplex, minden folyamatot és tényezőt figyelembe vevő szemlélet vezethet oda, hogy a felmerülő kockázatokat hatékonyan fel lehessen ismerni, meghatározva a megelőzésükhöz és felszámolásukhoz vezető legjobb utat, módszereket.
Magyarország szerencsés helyzetben van: bőségesen rendelkezik kiváló minőségű élelmiszer-alapanyagokkal. Elhelyezkedésének, agrármúltjának és az élelmiszeriparának köszönhetően „nem vagyunk kényszerhelyzetben, nem vagyunk rászorulva az alternatív megoldásokra” – fogalmazott a miniszter.
Alternatív élelmiszer-alapanyagból édesség (Fotó: Pixabay)
Az alternatív fehérjeforrások feltérképezésével támogatjuk, segítjük a magyar fogyasztók tudatos választását. Hozzájárulunk ahhoz, hogy asztalainkra továbbra is csak biztonságos élelmiszerek kerülhessenek – tette hozzá a magyar agrárium első embere.
Forrás: MTI
Összeállította: Barna Ferenc