Alternatív növényvédelem toxinnyomásos évben kalászosokban!

Figyelemre méltó eredmény született őszi búzában a Flavo Plant növénykondicionáló nagytáblás üzemi kísérlete során!

A kísérletet Karcagon az Agrohungária Kft végezte a cég ügyvezetőjének Dr. Farkas Béla agrármérnök, növényvédő szakmérnök vezetésével az alábbiak szerint.

2019 tavaszán három fajtában (KG Kunglória, KG Vitéz és KG Kunhalom) négy növényvédelmi kísérleti technológiát állítottunk be fajtánként, azaz összesen tizenkét kísérleti parcellából állt össze a kísérlet. Minden parcella mérete egységesen 2,2 ha volt. Az elővetemény egységesen őszi búza volt, tehát kórtani szempontból provokatívnak tekinthető a kísérleti helyszín megválasztása.

A négy eltérő növényvédelmi kísérleti beállítás az alábbi elemekből állt:

Eredmények:

A kísérleti parcellák mindegyikéből egységesen 1,8ha került betakarításra a szegélyek elhagyásával. A betakarított mennyiség külön szállítójárműre lett ürítve és mérlegelve minden parcellából. A betakarításkor mért szemnedvesség fajtánként eltért, ezért 14,5% víztartalomra korrigáltuk a fajták hozamait, az összehasonlíthatóság érdekében.

A kísérlet a hozamra gyakorolt hatás vizsgálata mellett kórtani felvételezéseket is tartalmazott. Az első kezelést megelőzően, a kezelések között és az utolsó kezelést követően, összesen öt alkalommal került sor bonitálásra. A tisztán Flavo Plant-os kezelés hatékonysága nem maradt el a kémiai kontroll mögött, azzal megegyező biológiai hatás visszamérhető volt!

A kórokozókkal szembeni védekezés hatékonyságát támasztja alá az is, hogy mindegyik fajta malmi besorolása javító minőséget adott mind a tizenkét kísérleti parcellánál. Egyértelműen mutatva, hogy a Flavo Plant nem csak a mennyiségre, hanem a minőségre gyakorolt hatás tekintetében is kiállja a versenyt, a szintetikus gombaölő szerekre alapozott technológiákkal összehasonlítva.

Az abszolút terméseredmény tekintetében is a 3 fajtából 2-nél a Flavo Plant önálló alkalmazása végzett az első helyen és a harmadik fajtában is felülmúlta a két kezelésből álló kémiai kontrollt. Szignifikáns különbség mutatkozott a hektoliter súlyok tekintetében is a Flavo Plant javára.

Nem a terméstöbblet jelenti az elsődleges eredményt, hanem fontosabb, hogy egy magyar fejlesztésű és hazai gyártású, növényi kivonatokból álló növénykondicionáló használata reális alternatíva. Bizonyította, hogy biológiai hatékonyság tekintetében sikeresen használható a kémiai növényvédelemmel összehasonlítva egy fuzáriummal terhelt évjáratban, további hajlamosító tényezők ellenére is.

Dankó Róbert
Növényvédelmi szakmérnök
robert@arravis.hu 
+36 30 228 74 35
Gombos Gergely
Kertészmérnök
gergo@arravis.hu
+36 30 785 52 76.
Szőke Tamás
agrármérnök
tamas@arravis.hu
+36 30 944 95 52
búza kísérlet növény növénykondicionáló növénytáplálás növénytermesztés őszi búza szántóföld termés