fbpx

Ami a talajhoz, a feladathoz van kitalálva

Írta: - 2017 november 30.

A hannoveri Agritechnika vonzza a legtöbb innovációt, így természetesen a legtöbb agrárlátogatót is. Kétévente erre az időpontra időzítik a gépgyártók a nagy bejelentéseiket, a legfrissebb fejlesztésük bemutatását, már hetekkel, sőt néha már hónapokkal a kiállítás előtt újabbnál-újabb innováció kerül napvilágra. A németországi HORSCH gépgyár Schwandorfban mutatta be innovációit.

TERRANO GX – az univerzális kulivátor

A kedvelt Terrano FX és FM típusok után új univerzális kultivátort mutatott be most a HORSCH. A kultivátor a feladatától függően – az intenzív bekeveréstől a színtiszta lazításig – négy különböző variációban kerül piacra. A 4, 5 és 6 méteres munkaszélességű Terrano GX 3 vagy 4-gerendelyes univerzális kultivátor, melynek kapatávolsága 28,5 és 31,5 cm közötti, igények szerint, harmadik generációs TerraGrip rugósbiztosítású kapákkal rendelkezik. Az egyenletes talajfelszín eléréséhez egyengető tárcsasor, illetve egyengető kés között válogathat a vásárló.

A kultivátort úgy tervezték, hogy egysoros, illetve duplasoros lezáró hengerrel is variálható legyen. A téli vagy nedves körülmények közötti munkavégzésre speciális hengereket fejlesztettek ki, ami a kis érintkezési felületen keresztül megakadályozza a tömörítést, de a gépet mélységben tartja. A dupla hengersor lehet a jól ismert RollPack, az új RingFlex, vagy a szintén új SteelFlex.

Az univerzális kultivátorra természetesen műtrágya- és zöldtrágya-kijuttató egységet (MiniDrill) is fel lehet szerelni.

1.fotó TERRANO GX univerzális kultivátor

Cruiser 5/6 XL – sekély kultivátor új rugóskapával

Piaci rést, sőt technológiai rést talált a HORSH, mikor a függesztett és a nagy, vontatott kultivátorai közé kifejlesztette az új vontatott Cruiser 5 és 6 XL sekély kultivátort. Ez a 6 gerendelyes gép tökéletesen alkalmas tarlóhántásra optimális szalmabekeveréssel a kombájn után, magágykészítésre, mint sekély kultivátor mechanikus gyomirtásra, valamint tavaszi talajlazításra és talajlevegőztetésre. A 15 cm-es kapatávolságával és a 700 mm-es gerendelymagasságával jól bekeveri és eloszlatja a nagy mennyiségű szerves anyagot is. Ezek a HORSCH rugós kapák egyébként új elven működnek, épp a nagyobb átbocsátás érdekében. A geometriájuk például kíméletes és egyszerű fel- és lefelé való rugózást enged, nagy rugóút nélkül, egyébként 150 kg-os kioldóerővel rendelkezik, így biztonságosan megtartja a munkamélységet még a nehéz körülmények között is.

2.fotó Cruiser XL sekély kultivátor

Pronto NT – direktvetés felfrissítve

Különösen sekély talajművelésnél fog látszani az új Pronto előnye, hisz a hullámos tárcsa és a már ismert TurboDisc csoroszlya kombinációjának hála a talaj csak ott lesz megművelve, ahová a vetőmag kerül, ott viszont a vetési síkban finom talajt hoz létre, és megnyitja a vető barázdát. Amiatt, hogy csak a vetési sorban művel, gyakorlatilag sokkal kisebb vonóerőt igényel.

A tárcsákhoz és a vetőcsoroszlyákhoz szükséges súlyt a géphidraulika továbbítja, nehéz körülmények között viszont további 1400 kg-os súlyokat lehet a gépre szerelni.

A gép eleve nagy, 4.000 literes magtartállyal szerelt, de van dupla tartályos változata is (5.000 literes), ami lehetővé teszi a vetőmag és műtrágya egyidejű kiszórását, sőt mikrogranulátum tartállyal is felszerelhető, ami a dupla és az egytartályos változattal is kombinálható. Így összesen (de legfeljebb) három komponens (vetőmag, műtrágya, mikrogranulátum) adagolható ki egy műveletben. Az új Pronto NT 6,8 és 9 méteres munkaszélességben lesz elérhető.

3.fotó Pronto NT direktvető gép

Avatar SD – direktvetés már 3 méteren is

A nagyok mintájára – így is fogalmazhatunk, hisz az Avatar 6-12 SD és SW sikere után mutatta be a HORSH legújabb, és legkisebb direktvetőgépét. Az Avatar 3 és 4 SD egy olyan kompakt vetőgép, ami ideális a direktvetéshez vagy a köztesnövényekbe való vetéshez. A 3 és 4 méteres munkaszélességű vetőgép egytárcsás rendszere a 350 kg-ig terjedő csoroszlyanyomással biztonságos talajba jutást biztosít, a mélységszabályozó kerék pedig közvetlenül a csoroszlyán található. Ez garantálja, hogy a csoroszlya mindig azonos vetési mélységet tartson, még egyenetlen talajon is. Ezután a nyomókerék beágyazza a magot, és a zárógörgő a magot talajjal borítja. (Nagyon kötött talajon további súlyokat lehet ráépíteni a vetőbarázdák biztonságos kialakításához és a vetőmag beágyazásához). A 2 gerendelyes konstrukciónak köszönhetően eltömődés mentesen működik, még erősen szármaradvánnyal borított területeken és az intenzív köztes növények esetében is. Természetesen itt is van egy- és duplatartályos változat, ill. mikrogranulátumtartály és -kijuttató.

4.fotó Avatar SD direktvető gép

HORSCH Leeb LT ECO – teljessé vált a portfólió

És megérkezett a HORSCH Leeb LT szántóföldi permetezőgép továbbfejlesztett változata. Az LT sorozat 4.000-6000 literes műanyag tartállyal szerelt ECO változatát a piacon a már ismert CCS (Continuous Cleaning System) és CCS Pro rendszerek mellett vezetik be. Az ECO alapfelszereltségben a gépnek van egy 400 literes dugattyús-membránszivattyúja, amely biztosítja a permetezőgép vízellátását. A dugattyús membránszivattyú kardántengely által hajtott. A vízkörök működtetéséhez kézzel vezérelt csapok állnak rendelkezésre mind a szívóoldalon, mind a nyomóoldalon. Az ECO változattal így a vontatott Leeb permetezőgép portfólió kiteljesedett.

5.fotó HORSCH Leeb LT ECO permetezőgép

HORSCH Leeb GS – ez már több, mint ráncfelvarrás

A 18-42 m keretszélességű permetezőgép új generációja rendkívüli változatosságot mutat a felszereltségben: az ECO, a CCS (folyamatos tisztító rendszer) és a CCS Pro választása opcionális, míg a 6-7-8.000 rozsdamentes acéltartály természetesen alapfelszereltség.

Az ECO felszereltség mechanikus szelepekkel a szívó- és nyomóoldalon, elektromos tartályszintjelzővel és dugattyús membránszivattyúval rendelkezik. A CCS felszereltség emellé egy folyamatos belső tisztító rendszert is biztosít, a CCS Pro felszereltség pedig egy modern elektronikával rendelkezik, és számos tisztítási programot is tartalmaz.

És ha még ez sem elég: az opcionális féltengelykormányzás egy pontos nyomkövetést biztosít, amelyet a tengelyre szerelt giroszkóp vezérel. Ez kiküszöböli a traktorhoz való egyéb csatlakozást. Csak a hidraulikát, a féket, a lámpákat és az ISOBUS-t kell a traktorhoz csatlakoztatni.

6.fotó HORSCH Leeb GS permetezőgép

Ahogy Cornelia Horsch is fogalmazott az Agritechnica-előzetesnek szánt nemzetközi sajtótájékoztatón: „partnereink állnak figyelmünk középpontjában, sőt a partnereink talajadottságai és tervei, amihez alkalmazkodnunk kell.” A fejlődés nem csak a gépeken, hanem a HORSCH hódító útján is látszik, a legutóbbi Agritechnica óta a németországi gyártóüzemek bővítésén túl Angliában, Kínában, Brazíliában, Ukrajnában is jelentős beruházások történtek. A nagyközönség Hannoverben tekinthette meg a legújabb HORSCH-innovációkat.

Sándor Ildikó

Maradt még kérdése? Barabás Zsolt – +36-20/618-7191, Szász Zoltán – +36-30/743-0302