fbpx

Értékvédő újdonságok a növényvédelemben

Írta: Szerkesztőség - 2014 november 24.

Hardival az élen

A dániai székhelyű permetezőgép specialista a HARDI INTERNATIONAL A/S közel 60 éve van jelen a növényvédelmi gépesítés piacán. A HARDI olyan növényvédelmi specialista, aki mindig is élen járt a növényvédelmi technológia fejlesztésében. Olyan forradalmi műszaki újítások bevezetése fűződik a HARDI névhez, amelyek a jelenlegi modern növényvédelem alapjait képezik. A műanyag fúvókák bevezetése a hetvenes években olyan előrelépés volt, amit később minden gyártó alkalmazni kezdett. Egy évtizeddel később elsőként megjelenő TWIN FORCE légzsákos permetező rendszer jelentett újabb mérföldkövet a fejlesztésben. Napjainkig számos olyan kisebb-nagyobb fejlesztés kapcsolódik a dán gyártó nevéhez, amely ma már a modern növényvédelmi technika alapkövetelményeként szerepel.

Egy újabb forradalmi HARDI fejlesztés, a díjnyertes DynamicFluid4 permetezési dózis szabályzó rendszer jelent meg 2014-től Magyarországon is, amely a modern automata permetezőgép funkciókkal párosítva képes a precíziós növényvédelmet egy magasabb szintre helyezni.

A DynamicFluid4 rendszer

A növekvő lóerejű fokozatmentes váltókkal szerelt erőgépek, a növekvő munkaszélességű permetezőkeretek és az automata szakaszvezérlő rendszerek megjelenése új követelményeket támasztanak a modern növényvédelemben. A DynamicFluid4 egy négy szenzor jelével dolgozó nyomás alapú folyadék rendszer, amely az átfolyás és a sebesség jel mellett figyeli a kardán fordulatváltozást, valamint a rendszer nyomás mértékét. A rendszerbe beépítésre került egy nagy kopás állóságú kerámia tárcsás nyomásszabályzó szelep. A szelep szabályzási tartománya 0-500 l/min. A rendszer felhasználja még a szakaszoló motoroktól érkező visszajelzést is automata szakaszolásnál. A beérkező adatok a jeladóktól másodpercenként 20-szor kerülnek feldolgozásra, ami lehetővé teszi, hogy már a szórás megkezdése előtt a kerámia tárcsák a megfelelő pozícióban álljanak és már a permetezés megkezdésének pillanatában a permetezőgép a megfelelő dózist juttassa ki.

Az új szoftvernek köszönhetően a rendszer a szórás megkezdésétől szabályoz, és a reakcióideje 7-szer gyorsabb az ISO/EN szabványban meghatározott szabályzási értéknél. A reakció idő jelentősége táblavégi fordulónál érzékelhető a legjobban a kigyorsítási szakaszban, ahol a sebesség rövid időn belül akár a duplájára emelkedhet az új fokozatmentes váltós erőgépeknek köszönhetően. A DynamicFluid4-nak ez nem jelent problémát, ugyanis az algoritmus a táblavégi forduló közben is feldolgozza a kardán szenzor, sebesség szenzor, nyomás szenzor adatait és a szórás bekapcsolásakor már azonnal a megfelelő nyomás értéken permetezünk. Ugyanez történik automata szakaszolás esetén is, amikor a szakaszok hirtelen kapcsolnak akár le vagy akár vissza szabálytalan tábla esetén.

Az új, nagy sikerű nyomásalapú rendszer olyan gyorsaságot és precíziót biztosít, amely tervezhető megtakarítást biztosít egy hagyományos, folyadékrendszerű permetezőgéppel szemben.

Fejlettebb permetezőgép – kevesebb költség

A szántóföldi növénytermesztésben a növényvédelmi műveletek maximális hatékonysága a művelés költségének racionalizálása érdekében elengedhetetlen. A HARDI új fejlesztésű folyadék szabályzó rendszere olyan precíziós eszközökkel kombinálható, mint a SPRAY ROVER GPS alapú automata szakaszvezérlő, vagy az AutoSlant elnevezésű, ultrahangos keret magasságszabályzó automatika. A hatékony kijuttatást pedig az új fejlesztésű HARDI 464 megnövelt teljesítményű membránszivattyú biztosítja, melynek a hivatalos bemutatójára 2014. november 25-én az AGROMEK kiállításon került sor Dániában. Az új HARDI 464 szivattyút a könnyebb szervizelhetőség, kihelyezett zsírzó pontok, erősített csapágyazás, optimalizált átfolyási keresztmetszet és egy teljesen megújult forma jellemzi.

http://www.hardi-international.com/global/gallery/videos/product-videos/what-if-promotional-video/

Erősödő Európai HARDI jelenlét

Több európai országban megerősíti jelenlétét a HARDI, így 2014 augusztusától megújult forgalmazási rendszerrel jelentkezik a magyar piacon is. A megújult rendszerben a Hardi termékek magyarországi forgalmazását azonos kondíciókkal három forgalmazó látja el.

Az Invest Gépkereskedelmi Kft. az elmúlt szezonban már komoly szerepet vállalt abban, hogy a Hardi megtartsa piacvezető szerepét. Országos kereskedelmi- és szervizhálózatukban hozzáértő szakemberek segítik a Hardi piaci tevékenységét.

Az Agroázis Kft. a Hardi ültetvényes permetezőgépek érékesítési sikere után a szántóföldi függesztett, vontatott és önjáró szántóföldi permetezőgépekkel kiegészült kínálattal, valamint többéves tapasztalattal rendelkező Hardi alkatrész szervizcsapattal kibővülve vált teljes körű országos Hardi forgalmazóvá.

A Dorker Kft. szeptemberben a Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok alkalmával vált a harmadik hivatalos Hardi permetezőgép forgalmazóvá. Az erős munkagép és alkatrész értékesítési tapasztalattal, valamint országos kereskedelmi hálózattal rendelkező Dorker megbízható háttérrel áll a Hardi vevők rendelkezésére.

A forgalmazók munkája mellett a HARDI a megnövekedett magyarországi gép populációnak megfelelő további terméktámogatást biztosít közvetlen magyarországi Hardi tapasztalattal rendelkező műszaki és kereskedelmi ország felelősök alkalmazásával.