fbpx

Amikor a TEK a marhatartókat gyűjti össze

Írta: Sándor Ildikó - 2019 május 22.

Fejésoptimalizáció, szomatikus sejtszám, ivarzásmegfigyelés, és még sorolhatnánk, milyen kifejezésekkel lehet a szarvasmarhatartókat kimozdítani a komfortzónájukból. Az Alpha-Vet által szervezett Tejtermelés Eredményességért Konferencia a leggyakrabban előforduló kihívásokat és persze megoldási javaslatait gyűjtötte egy csokorba termelőinek.

Ahogy a rendezvény megnyitóján Málits József ügyvezető (Alpha-Vet Kft.) fogalmazott: az európai tejválság leküzdése óta megoldódni látszik az ágazat helyzete, de olyan ez, mint a Forma1, ugyanazon a pályán versenyzünk, de másodperceken és a mögötte lévő technikai megoldásokon múlik minden.

Inside monitoring, azaz belső monitoring

Magyarországon már két telepen (Agárdi Farm, Dunakiliti Agrár) is bizonyított az a smaXtec belső megfigyelő rendszer, aminek segítségével folyamatosan megfigyelhető a tehenek ivarzása, egészségügyi állapota és takarmányozási igénye. Ennek alapja pedig egy, a már ismert bendőszonda elvén működő szenzor, ami folyamatos jeleket küld a mozgási aktivitás, a testhőmérséklet és a pH-érték anomáliáiról a telepi számítógépre vagy mobiltelefonra. A technológia alap verziója (smaXtec BASIC) a mozgást és hőmérsékletet vizsgálja, annak adatait közvetíti, de már ezekből az adatokból is egyértelműen tudunk következtetni az ivarzás vagy épp az ellés idejére, segítségével azonnal felismerhetőek a hőstressz jelei. A pH-érték változását is érzékelő smaXtec PREMIUM adataival viszont már a bendőegészség megfigyelésével takarmányozási és állategészségügyi döntéseket is hozhatunk, ami a csorda általános egészségi állapotát javítani, gyógyszerköltségeinket pedig csökkenteni fogja.

Tragikus a szomatikus?

Az Európai Unió folyamatosan szigorítja a takarmánnyal bevihető mikroelemek mennyiségét, ezért a leghatékonyabban a felszívódó mikroelemkészítményekre összpontosít a kutatás-fejlesztés és természetesen a termelés is. A már ismert VITAPOL termékcsaládról tudjuk, hogy serkenti a méh involúcióját, segíti az ivarzást, elősegíti a magzat megtapadását, csökken az ellési bénulás, sőt csökken a szárazonállási idő is. Miután a tőgyegészségre is pozitív hatással volt, a szomatikus sejtszámcsökkenés egyik alternatívájaként ismerik.

Málits József ügyvezető, Alpha-Vet Kft.

Az elegytej aflatoxin-tartalmát is csökkenti az új változat, a VITAPOL pulvis, és ugyan tudjuk, hogy a szarvasmarha bendőbaktériumai többségében lebontják a mikotoxinok egy részét, viszont talán kevesebben tudják, hogy a mikotoxin-tartalommal csökken a jószág vérnyomása, gátolja a fehérjeszintézisét, csökken a bendőpasszázs. A huminsav viszont gátolja a fonalas gombák aktivitását, tehát a probléma megoldódni látszik. A testtömeg-gyarapodás mint „mellékhatás”, csak hab a tortán egy ilyen probléma megoldásakor.

A szaporodásbiológiai részleteket, a kíméletes fejés megoldásait, vagy az ellés részleteit most nem fejtjük ki olvasóinknak, bővebb felvilágosításért forduljanak az Alpha-Vet kollégáihoz.

Úszni és mezőgazdasági ismereteket szerezni

Örök kérdést fogalmazott meg Zászlós Tibor, a MÁSZ elnöke: a jelenlegi fizetőképes fogyasztói társadalomban melyik állattenyésztésnek van létjogosultsága, a tömegtermelésnek vagy a lokális gazdaságoknak? A közgazdaságtan ugyanis itt felborul, ráadásul a fogyasztói elvárások mellett egyre kisebb környezeti terheléssel, kisebb területen, kevesebb víz- és munkaerő-felhasználással kell élelmiszert előállítanunk. Apropó környezeti terhelés, azt talán még a szakmában is kevesen tudják, hogy Európában hazánkban a legkisebb a szarvasmarha-tenyésztés karbonlábnyoma. Van mire büszkék lennünk, de egyelőre futurisztikus álom, hogy ezt az eredményt pl. támogatási intenzitásban is érvényesíthessük (pedig évről-évre szigorodik az unió környezetvédelmi kritériumrendszere).

A tenyésztési eredményeink egyik alapja viszont a szaktudás, a szakemberek aránya a gazdaságokban. „Álljon előttünk az ausztrál példa, miszerint az általános iskola végére a tudás mellett két készséget el kell sajátítani a tanulóknak, tudniuk kell úszni, és rendelkezniük kell megfelelő mezőgazdasági ismeretekkel” – inspirálta a jelenlévőket is Zászlós Tibor a szakemberképzésre.