fbpx

Tejkomplexum épül Szenttamáson

Írta: Csomor Zsolt - 2019 október 03.

A Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. (TM Zrt.) évekkel ezelőtt álmodta meg egy élelmiszeripari komplexum megvalósítását, ami egy modern szarvasmarhatelepből és az ehhez kapcsolódó tejüzemből áll.

Letették a tejkomplexum alapkövét

Ünnepélyes keretek között letették Szenttamáson a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. (TM Zrt.) tejkomplexumának alapkövét, ahol hamarosan megkezdődik a kivitelezés.

A gazdaságnál egyidőben történik értékmentés és értékteremtés. Értékmentés, mert olyan hagyományai vannak a gazdaságnak, amelyre építhet, s értékteremtés, mert felismerték a kor kihívásait, ami által versenyképesebbé, jövedelmezőbbé és vonzóbbá válhat a hazai agrárium, mondta Nagy István agrárminiszter az alapkőletétel utáni beszédében.

Robotizált telep az állat igényére is hangolva

A TM Zrt. jelenleg 115 főt foglalkoztat, a mostani beruházással pedig további 15 főnek ad munkát a jövőben. A komplexum a tervek szerint egy modern szarvasmarhatelepből és a hozzákapcsolódó tejüzemből áll. A két beruházás pályázati segítséggel valósul meg, ismertette Tacopulosz Péter, a TM Zrt. vezérigazgatója.

A beruházás a társaság egy korábban bezárt szarvasmarhatelepének modernizálásával egybekötve jön létre. A felújítás célja a meglévő elavult, gazdaságtalanul működtethető tehenészeti telep kiváltása korszerű, magas termelési színvonalat nyújtó és minőségi állatkomfortot biztosító teleppel.

A tehenészeti telep rekonstrukciójával párhuzamosan – szintén pályázati források felhasználásával – létesül a napi 30 ezer liter tej teljeskörű feldolgozására alkalmas tejüzem létrehozása is. Az üzem közvetlenül a tehenészet mellett fog elhelyezkedni: a kifejt nyerstej zárt rendszeren keresztül jut az üzembe, ami a robotizált fejési technológiának köszönhetően ellenőrzött minőségben zajlik.

Kiváló minőségű alapanyagból ízletes és egészséges tejtermék

A TM Zrt. 480 darab Holtstein-fríz tejelő tehénnel és annak szaporulatával rendelkezik. A vállalat éves szinten 4 millió liter tejet termel, ezáltal nagymértékben kitett a nyerstej felvásárlási áringadozásának. Ennek csökkentése, valamint a profit maximalizálása érdekében döntött úgy társaság, hogy saját tejfeldolgozó-üzemet létesít. A szarvasmarhatelep korszerűsítését követően a társaság tervezett napi nyerstejelőállítása 12-14 ezer liter, így évi 4,9 millió liter saját előállítású tej feldolgozására nyílik lehetőségük.

A TM Zrt. a kiváló minőségű alapanyagból hagyományos, mesterséges adalékanyagoktól mentes, magas tápértékű termékeket kíván előállítani olyan régi receptek alapján, amelyek ötvözhetők az új technológiával.

Az új tejüzemben várhatóan 2020. év decemberében megkezdődik a próbaüzem, a következő év elejétől pedig indulhat a tej feldolgozása és értékesítése.